A reggelik szerves részét képezi a tojás, különböző formákban. Legyen szó a családi reggelikről vagy egy wellness-szálloda svédasztalos kínálatáról, a tojás mindig ott szerepel a leglényegesebb reggeli alapanyagok között. Rántotta, tükörtojás vagy főtt tojás? Mindegyik elkészítésének megvan a maga módja – az utóbbi esetében a tojásfőző tökéletes társ lehet.
Tudta, hogy a főtt tojást akár tízféleképpen is elkészítheti? Azonban a megfelelő állag eléréséhez kifejezetten nagy figyelmet szükséges fordítania a főzésre, mind az idő, mind a víz hőmérséklete, mind pedig a tojás vízbe helyezésekor elért hőmérséklete szempontjából egyaránt.
A tojásfőző készülék hasznossága
Nincs egyedül, nem csak Önnek csúszott hiba a számításaiba, sokaknak reped szét a tojás a főzés során, marad túlságosan híg vagy lesz éppenséggel túl kemény. Annak érdekében, hogy a főtt tojás valóban olyan legyen, amilyennek szereti, érdemes beszereznie egy készüléket, amelyet a BestMarkt tojásfőző kínálatában is megtalálhat. A tojásfőző segítségével nem kell aggódnia, hogy elkésik a munkahelyéről vagy az iskolából, elfelejtheti a kapkodós reggeleket.
A készülék zökkenőmentesen elkészíti Ön helyett a tökéletes főtt tojást. Amennyiben gázos vagy elektromos főzőlappal rendelkezik, tudhatja, hogy nem egyszerű eltalálni a szükséges hőfokot. A tojásfőző esetében nem kell tippelnie, hiszen a készüléken azt is be tudja állítani, hogy pontosan hány fokos vízben főjön a tojás.
Mindemellett pedig nem kell ébresztőt állítania, hiszen a készülék egy időzítővel is rendelkezik, aminek a segítségével automatikusan kikapcsol, amikor eljött a tökéletes tojás ideje. Főzőlap tekintetében erre szintén nincs lehetősége, hiszen annak ellenére, hogy csipogó hanggal figyelmeztetheti az idő lejártára, nem fog magától kikapcsolni, ha éppenséggel nem tartózkodik a közelben.
A tökéletes főtt tojás elkészítésének kulcsa
Ahhoz, hogy megismerje a tökéletes főtt tojás receptjét, ismernie kell a tojás “anatómiáját”. Mindenki tisztában van azzal, hogy a tojásnak két része van: a sárgája és a fehérjéje. Azt azonban sokan nem tudják, hogy a két rész teljesen különböző hőmérsékleten szilárdul meg. A sárgája sokkal később szilárdul meg, mint az őt körülölelő fehérje. Ennek tekintetében 5 különböző főzési stílust különböztethetünk meg.
A 3 perces tojást nevezzük lágytojásnak, mikor mind a fehérje, mind pedig a sárgája elég híg, így tojástartó segítségével szükséges kikanalazni azt. 5 perces főzés esetében már hámozható a tojás, de a sárgája még mindig elég híg. A 8 perces tojás jelenti sokak számára a tökélyt, hiszen ekkor már elég kemény a fehérje és a sárgája is szilárd, de a belseje mégis krémesen lágy. A 10 perces tojás a kemény tojás, míg a több mint 10 percet főtt tojás már túlfőtt és túlságosan száraz.
Válassza ki Ön is a kedvencét, és készítse el probléma nélkül a tojásfőző készülékben!/X/