Neked van késkészlet a konyhádban? Nem, most nem azokról az innen-onnan találomra összevásárolt késekről van szó, amiket a fiókban tartasz. Hanem a valódi, “hivatalos” késkészletekről.
A jól felszerelt konyha alapvető része a minőségi késkészlet
Hogy miért pont késkészlet? Egyszerű: mert ebben minden olyan vágóeszköz megtalálható, amire csak szükséged lehet. Természetesen egy ritkábban használt hétköznapi konyhába nem feltétlenül muszáj a legdrágább profi szakácskéseket beszerezned, azonban a minőségre így is érdemes figyelni. Az Extrametál.hu késkészletei jó választást jelentenek majd a számodra is.
A piacon nagyon eltérő minőségű késkészletek léteznek, sőt, érdemes résen lenni, mert már a késeket is hamisítják! Ezért amikor arra szánod el magad, hogy egy minőségi késkészletet akarsz beszerezni, mindig légy körültekintő!
Milyen a jó késkészlet?
Egy jó minőségű késkészlet egyszerre felel meg több elvárásnak is:
- Praktikus
- Funkcionális
- Ergonómikus
- Többfajta kést, eszközt tartalmaz
- Van hozzá élező is
- Minőségi alapanyagokból készül
- Jó éle van, és az jól élezhető
- A pengéjük rozsdamentes acélból készültek
- Nem foglal sok helyet – saját tartó vagy box segíti a kényelmes tárolást
Milyen késeket találhatsz egy késkészletben?
Nos, ez javarészt attól is függ, hogy hány részes az adott késkészlet. Most azok következnek, amelyek általában egy-egy ilyen készlet részét képezhetik.
- Steak kés – ez a kés általában 10-12 cm hosszú pengével, vastag és kemény markolattal rendelkezik. Ellenálló, jól bírja a mindennapos használatot. A penge sima vagy fogazott, lehet spicces vagy tompa hegyű is.
- Szakács kés – finoman ívelt alakja a zöldségek könnyű kockára aprítását teszi lehetővé. 20-30 cm közötti hosszúságú pengével rendelkezik, aminek eredményeképpen nagyon jól használható burgonya, brokkoli, alma, paprika vagy akár káposzta felszeletelésére. Erős, ellenálló, mégis rendkívül könnyen kezelhető.
- Santoku kés – japán kés – sokoldalú kés, ami ideális szeletelésre és aprításra is. Lapos és egyenes éle megkönnyíti a vágást. Mivel sokkal vékonyabb pengével készülnek, lehetővé válik a hajszálvékony szeletelés és a finom aprítás is.
- Kenyérszeletelő – 20-30 cm hosszú, recés élű vékony pengével rendelkeznek. Kenyér szeletelésére lettek kitalálva, de más pékáru esetén is kiválóan használhatók.
- Szeletelőkés – ezek méreteikben megegyeznek a kenyérszeletelőkkel, azzal a különbséggel, hogy a pengéjük sima. A hegyük spicces, általában hússzeletek porciózására vannak használva, azok elkészítésnél használhatóak.
- Univerzális kés – sok kést helyettesíthet. Hátrányuk, hogy nem elég precízen lehet velük dolgozni.
- Csontozókés – a hús csonttól való elválasztására használják. Vékony és hajlékony pengével rendelkeznek, ami lehetővé teszi a húsok, májak és csirkemellek porciózását.
- Zöldség- és gyümölcshámozók – könnyen kezelhető kések, három típusuk ismert. A szeletelésre a spear-tip, a hosszú és vékony csíkok vágására a sheep’s foot, a hámozáshoz a bird’s beak a legjobb.
Legyen minden egy helyen – válassz te is késkészletet!/X/