Már érezni a nyár első napsugarait, ami azt jelenti, hogy hamarosan a zöldségespultokban ismét találkozhatunk kedvenc gyümölcseinkkel és zöldségeinkkel.
Ezeknek a fogyasztása nem csak azért fontos, mert igazán finomak, és segítenek megőrizni a nyári alakunkat, hanem azért is, mert magas vitamin- és ásványianyag-tartalmukkal támogatják a szervezet egészségét – szakértő tippjeivel.
Cseresznye
A cseresznye kiváló választás, ha a C-vitamin utánpótlásáról van szó, mely közismerten támogatja immunrendszerünket. Ezen felül rengeteg A-, B1-, B2-, és B6-vitaminnal is büszkélkedhet. Az A-vitamin a látásra és szemünk egészségére van jó hatással, míg a B1-vitamin az idegrendszerünket és a szívünket támogatja, a B2-vitamin a bőr egészségéhez járul hozza, a B6-vitamin pedig a vörösvérsejtek szállításában játszik kulcsfontosságú szerepet.
Sárgabarack
Ez a kis méretű, azonban annál finomabb gyümölcs magas rosttartalmú és szintén tele van C-vitaminnal és A-vitaminnal. Nagyszerű káliumforrás, amely a sejteknek segít betölteni funkcióikat, tehát kulcsfontosságú a szövetek működésében. Található még benne foszfor és kalcium, melyek csontjaink egészségét támogatják, valamint magnézium és vas is, ez utóbbi legfontosabb feladata az oxigén eljuttatása sejtjeinkhez.
Retek
A nyár nem telhet el retek nélkül. Tele van C- és B1-vitaminnal, azonban a feketereteknek a levelét is ajánlott fogyasztani, mivel sok vasat és folsavat tartalmaz, aminek pótlása főleg a várandós nőknek fontos a magzat egészségének érdekében, de a folsavhiány problémákat okozhat emésztőrendszerünkben is.„A rendszeres gyümölcs és zöldségfogyasztás sem garantálhatja minden egyes nap a megfelelő mennyiségű vitaminbevitelt. Ezért érdemes beszerezni egy olyan vitaminkészítményt, amelynek napi két apró tablettája 1000 mg C-vitamint és 2000 NE D3-vitamint tartalmaz” – mondja Katus Attila, edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő.
Zöldborsó
Az édes zöldborsó szintén a nyár egyik kedvence, és rengeteg hasznos ásványi anyaggal büszkélkedhet. Kalciumban, vasban, fehérjében, folsavban és mangánban is gazdag. A mangánra az embernek csupán kis mennyiségben van szüksége, azonban annál fontosabb antioxidáns funkciókat lát el. Ezen felül a zöldborsó tartalmaz A-, B-komplex, C-, K-, és E-vitamint is. Míg a K-vitamin a csonttömegépítésben játszik fontos szerepet, addig az E-vitamin szintén antioxidánsként működik. Bár főleg levesben és főzelékben fogyasztjuk, valljuk be, hogy a pucolása során mind megeszünk jó néhány szem friss, ropogós, édes zöldborsót.
Görögdinnye
A nyár igazi slágere a görögdinnye, melyet előszeretettel fogyasztunk a strandon a vízpart mellett. Magas víztartalma segíti a hidratálást, de ennél is fontosabb, hogy mennyi hasznos ásványi anyagot tartalmaz: káliumot, nátriumot, kalciumot, vasat és foszfort is. Ezen felül tartalmaz B1-, B2-, B5-, B6- és C-vitamin is nagy mértékben fellelhető benne. A B5-vitmain támogatja az anyagcserét és az agyműködést is.