2024. 10. 31. csütörtök

Farkas
1 EUR 408 HUF
1 GBP 490 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » II. Gömöri Hagyományőrző Napok

II. Gömöri Hagyományőrző Napok

ELFELEDETT ŐSI MAGYAR BOROK KONFERENCIÁJA SÉTÁLÓKÓSTOLÓVAL

A gömöri tájegység alapvetően agráriummal foglalkozó, hátrányos helyzetű kistérségben fokozott figyelmet fordít az Európai Borlovagok Magyarországi Rendje valamint a Hunor Lovas Sport és Szabadidős Egyesület a bor és gasztronómiai kultúrára, a lovas turizmusra és a kézműves hagyományok ápolására. Ezért másodízben szervezik meg a Gömöri Hagyományőrző Napokat 2022. március. 19-20-án Kazincbarcikán, a Don Bosco Sportközpontban, melynek idei témája az ősi magyar szőlőfajtákból készült borok, a hozzájuk illő galambételek.

A kétnapos rendezvény középpontjában a régi magyar szőlőfajtákból készült borok állnak, amelyek a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében fejlesztett kárpát-medencei ősi fajták állományából kerültek újra termesztésbe. Többek között a csókaszőlő, laska, fehér bakator, piros bakator, tihanyi kék, tarcali kék, arany sárfehér, balafánt, budai zöld, cserszegi fűszeres, fehér góhér, juhfark, kéknyelű, ezerjó, furmint, hárslevelű, kadarka, szerémi zöld, turán egy olyan évezredes szőlészeti és borászati kultúra, egy olyan sajátos bor ízvilág megtestesítői, amelyek a Kárpát-medencén kívül a világ más tájain nem lelhetők fel. Szakmai előadásokon mutatjuk be a régi magyar szőlőfajták történetét, termesztési tapasztalatait, az előállított termékek értékesítési lehetőségeit, turizmusra gyakorolt kedvező hatását többek között Szentesi József borász, Andok György a régi gömöri borkultúra tudományos kutatója, valamint a helyi szakértők bevonásával.

A gasztronómiai turizmust fellendítő lehetőségként szeretnénk bemutatni a régi magyar szőlőfajtákból készített borokat, valamint ízvilágukhoz illő, legősibb szárnyasunkból, a galambból készült ételeket. A rendezvény fő attrakciója a 2022.03.19-i szombat esti sétálókóstoló, amely a szélesebb közönség számára is nyitott. Itt neves pincészetek mellett, helyi értékeket bemutató kistermelőket is bemutatunk,- méz, szörpök, lekvárok – érzékeltetve a vidék vitalitását! A programot számos kísérőrendezvény is kiegészíti, gyermek- és családi programokkal.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

Tejszínes, gombás csirkemell
Hozzávalók: 40 dkg csirkemellfilé, 15 dkg gomba, 1,5 dl (főző)tejszín, 1 kanál keményítő 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, kakukkfű, kb. 2 dkg…

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp