Napról napra egyre divatosabb tevékenység az otthoni kenyérsütés. Cikkünkben azokat a fontos tudnivalókat gyűjtöttük össze, amelyekkel mindenképpen tisztában kell lenniük a kezdőknek és az újrakezdőknek egyaránt.
Első lépésként az ideális recept megtalálása a feladat. Érdemes olyan változat mellett dönteni, amit már a baráti körben kipróbált valaki. Kezdetben célszerű ehhez a recepthez ragaszkodni. Később, kellő tapasztalat megszerzését követően már lehet változtatni rajta. Megfelelő rutinnal már biztonságosan lehet kísérletezni a későbbiekben.
A kovász előállítása nem egyszerű feladat
A szárított vagy friss élesztő használata a leggyorsabb megoldás, ugyanis egyszerűen tárolható és könnyen használható. Hátránya, hogy a kész pékáruban lehet érezni az élesztő ízét. Az öregtészta is jó megoldás, mely egy élesztő alapú tészta, amit már a sütést megelőző este bekevernek. Másnapra ez a tészta szobahőmérsékleten megkel, majd pedig hűtőben tárolva akár egy héten át is felhasználható kenyérsütéshez. Ebben az esetben a kisült kenyérben nem érezhető az élesztő íze.
A legkedveltebb mód a kovász használata, melynek sem az előállítása, sem pedig a felhasználása nem olyan egyszerű, mint a már említett változatoké. Odafigyelést igényel, hiszen naponta kell etetni és ellenőrizni. Akár egy hétnek is el kell telnie ahhoz, hogy az elkészült kovász felhasználható legyen a sütéshez. Az említettek mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a sütőporral vagy a szódabikarbónával készült kenyerek is.
A kelesztésre is elegendő időt kell hagyni
Ha már megvan a megfelelő recept, és kiválasztásra került az ideális kelesztési mód, következhet a dagasztás. Ez történhet kézzel vagy pedig kenyérsütő vagy dagasztógéppel. Mindhárom esetben igaz az, hogy nem szabad spórolni az idővel, alaposan ki kell dagasztani a kenyértésztát. Továbbá a kelesztésre is elegendő időt kell hagyni, ugyanis a laza szerkezet csak így érhető el.
A kelesztés után következik a formázás. Ehhez már kaphatóak kiváló minőségű kenyérformák is, melyek megkönnyítik a formázást. Érdemes olyan változatot beszerezni, mely tapadásmentes bevonattal rendelkezik és kiváló minőségű anyagból készült. Érdemes szétnézni a Fackelmann Shop kenyérforma kínálatában.
Az elkészült kenyeret nem szabad melegen megvágni
A formát minden esetben javasolt zsiradékkal kikenni vagy pedig sütőpapírral kibélelni. Érdemes lefedni a formát, mielőtt a sütőbe kerülne, és csak a sütési idő végén levenni róla. Erre azért van szükség, mert így az utolsó percekben meg tud pirulni a kenyér héja.
Annak érdekében, hogy valóban ropogós legyen a kenyér kérge, érdemes némi vizet tenni egy kis edényben a sütő alsó részére, valamint miután kikerült a kenyér a formából, érdemes vízzel körbekenegetni. További fontos tanács, hogy az elkészült kenyeret nem szabad melegen megvágni, minden esetben érdemes hagyni rácson kihűlni./X/