Hozzávalók:
50 dkg tarkabab,
50 dkg füstölt csülök vagy oldalas,
2 gerezd fokhagyma,
8-10 szem bors,
20 dkg füstölt kolbász,
2 babérlevél,
3 dkg liszt,
1 közepes fej vöröshagyma,
1 ek.olaj,
1 mk.p.paprika,
2 dl tejföl,ecet vagy citromlé,
1/2 hegyes zöldpaprika.
Elkészítés:
Előző este beáztatjuk a füstölt húst és a babot.A meghámozott fokhagymát és a borsot teafű-tartóba rakjuk (így könnyedén el tudjuk majd távolítani). A kolbászt vékonyan felkarikázzuk.A füstölt húst a babbal fel tesszük főni,annyi vízben,hogy ellepje.Ha félig megfőtt,hozzáadjuk a babérlevelet és a „teatojást”.Ha a bab is félig megpuhult,hozzáadjuk a kolbászt,és az egészet puhára főzzük. A hagymát finomra vágjuk,az olajon megpirítjuk a 3 dkg lisztet,hozzáadjuk a hagymát,2 percig együtt pirítjuk.Lehúzzuk a tűzről,megszórjuk p.paprikával,felöntjük 3 dl hideg vízzel,és simára keverjük.A csülköt kivesszük a levesből,kicsontozzuk,felaprózzuk,majd visszatesszük.Hozzászűrjük a rántást,belekeverjük a tejfölt,felforraljuk. Végül savanyítjuk,sózzuk.