A mindennapos rohanás közepette sokszor csak délután vesszük észre, hogy kimaradt az ebéd, vagy megint a nem túl egészséges nassolnivalókkal próbáltunk feltöltődni.
Egy kis előre tervezéssel azonban nem csak kiegyensúlyozottabban étkezhetünk, de a pénztárcánknak és a környezetnek is jót tehetünk. Az ismert margarin gyártó cég szakértője most összegyűjtött pár tippet, amelyek segítségével időt spórolhatunk, változatosan és fenntarthatóan táplálkozhatunk az év utolsó hónapjaiban is.
- Mi van otthon?
Vásárlás előtt az első és legfontosabb lépés, hogy átnézzük, milyen ételek vannak az otthonunkban. Ezzel elkerülhetjük, hogy véletlen túlzott mennyiséget halmozunk fel egy-egy termékből, amiket utána nem tudunk felhasználni és a szemétben kötnek ki. Emellett nézzük át a meglévő élelmiszerek állapotát és lejárati dátumát: ha azt látjuk valamelyik alapanyagnál, hogy sokáig nem tudjuk már tárolni, vegyük előre a heti menü tervezésekor.
- Állítsuk össze a menüt!
A bevásárlást megelőzően írjuk össze, hogy milyen ételeket szeretnénk a következő napokban, hetekben elfogyasztani – ezzel elkerülhetjük az impulzusvásárlást és hogy a későbbiekben a kimaradt alapanyagokért újabb köröket kelljen futni. A menü összeállítása során azokat a fogásokat célszerűbb előre venni, amelyek gyorsabban megromló alapanyagokból készülnek, például friss zöldségekből, tejtermékekből. Tovább eltarthatóak például a hüvelyesek, száraz alapanyagok, tészták, margarinok – az ezekből készült ételeket akár a hónap második felére is időzíthetjük.
- Szezonális alapanyagok
A pénztárcánknak és a környezetünknek is jót teszünk, ha szezonális alapanyagokból vásárolunk be a családnak – ezekből is izgalmas ételek kerülhetnek az asztalra. Novemberben például a sütőtök, répa- és gombafélék, gyümölcsök közül pedig az alma, körte és a naspolya is megterem, így ezeket biztosan frissen és költséghatékonyan tudjuk beszerezni. A klasszikus főzelékeken túl rendkívül változatosan variálhatjuk ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket: szezonális alapanyagokból egy kis Rama margarin hozzáadásával készíthetünk például almás-zelleres vöröslencsét, töltött karalábét vagy akár vöröslencsés szendvicskrémet is.
- Hasznosítsuk újra
Időhatékony és egyben környezetkímélő megoldás, ha az ebédből, vacsorából megmaradt alapanyagokat másik fogásokban is felhasználjuk. Például a vasárnapi ebédhez készült főtt zöldségekből margarinnal összekeverve ízletes zöldségkrém készülhet, a fel nem használt főtt burgonyából pedig remek krumplis pogácsát vagy muffint süthetünk. A különféle ízesítésű sós sütemények változatosan és viszonylag gyorsan elkészíthetőek és tartósak is, ráadásul az elkészítésébe a gyerekek is bevonhatók, sőt, a nagyobbakra már önállóan is rábízhatóak az egyszerűbb receptek.
- Fagyasztás
Legyen szó megmaradt alapanyagokról vagy nagyobb adag ételekről, a fagyasztó – amennyiben van még hely benne – remek megoldás a későbbi tartósításra, vagy a főzés meggyorsítására. Ha párolva tesszük el a zöldségeket, később megkönnyíthetjük a saját dolgunkat: például a szintén novemberben szezonális kelkáposztából elkészíthetünk nagyobb adagot, és az éppen fel nem használt részeit lefagyaszthatjuk. Így legközelebb már csak elő kell venni a fagyasztóból és percek alatt összeállítható a káposztás fogás. A kevert vagy kész süteményeket, tésztákat szintén egyszerűen lefagyaszthatjuk, hasonlóan a krémlevesekhez, töltött káposztához, paprikához. Viszont inkább ne próbálkozzunk a friss saláták, nyers vagy főtt burgonyát tartalmazó ételek, kész rántott ételek fagyasztásával, mert ezek a felolvasztást követően már nem lesznek élvezhetőek.