Október első hétvégéjén kinyitnak a magyar kisüzemi sörfőzdék, visszatér a Nyitott Főzdék Napja, amelyhez ezúttal országszerte 21 sörfőzde csatlakozott. Borsod-Abaúj –Zemplén megyében is lesz olyan, amelyik várja a látogatókat!
A Nyitott Főzdék Napja kezdeményezés célja, hogy az érdeklődők ingyenes programokon ismerjék meg a közvetlen környezetükben működő sörfőzdéket, minél többet tudjanak meg a sörkészítés alapanyagairól, technológiáiról és a különböző sörtípusokról.
A Nyitott Főzdék Napja kiemelt sörtípusa ezúttal a hidegkomlós láger lesz – mondta Knap Gábor, a Beerporn.hu sörmagazin főszerkesztője, a Nyitott Főzdék Napja főszervezője. A programhelyszíneken külön jelölést kapnak majd ezek a sörök, annak érdekében, hogy minél több látogató ismerkedhessen meg a magyar sörforradalom kezdeteire, illetve a jelenlegi trendekre egyszerre utaló sörfajtával.
A hidegkomlós láger, vagy hopláger söröket néhány hazai kisüzemi sörfőzde már a 2000-es évek végén készíteni kezdte Magyarországon. Az India Pale Lagernek is nevezett termékek olyan hagyományos alsóerjesztésű sörök, amelyeket főzés után, ún. hidegkomlózással, többnyire speciális aromakomlókkal ízesítenek. A termékek így egyszerre hordozzák a lágerekre jellemző, frisstítő jegyeket az újhullámos sörök intenzív, gyümölcsös komlóaromáival. A stílus hazai népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az utóbbi két évben megjelent a nemzetközi hátterű, legnagyobb hazai gyártók kínálatában is.
Október 2-án, szombaton a Nyitott Főzdék Napján a nyitva tartó kisüzemi sörfőzdék látogatóinak a sörkóstolás és vásárlás mellett lehetőségük lesz a sörfőzdék működésének, a sörkészítés folyamatának, illetve a sör alapanyagainak megismerésére. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az Ózdi Bolyki Serház várja a látogatókat!
A csatlakozó sörfőzdék október 2-án elsősorban szabadtéri rendezvényekkel készülnek, a hatályos járványvédelmi intézkedések betartása mellett. A részletes programok a www.nyitottfozdek.hu oldalon érhetők el.