A válasz: ökológiai gazdálkodásban termelt élelmiszerrel. Mi évek óta azon dolgozunk, hogy itthon is mindenki számára elérhetőek és megfizethetőek legyenek az egészséges, helyben és a természettel összhangban termelt élelmiszerek. A koronavírus-járvány ennek alapvető fontosságát most mindenki számára egyértelművé tette.
Mi kell ehhez?
A mezőgazdaság gyökeres átalakítása és megfelelő oktatás. A jövő agrármérnökeit olyan szakemberekké kell képezni, akik a termelés szempontjai mellett figyelembe veszik a természetvédelmi, egészségügyi és társadalmi szempontokat is.
Miért különösen aktuális ez most?
Magyarországon most zajlik az agrár-felsőoktatás átszervezése. A kormány célja, hogy a világ legjobbjai közé kerüljön a hazai agráregyetemek összevonásából létrejött új óriás-egyetem. Az átszervezésben azonban nemhogy erősödik, hanem ellenkezőleg, gyakorlatilag eltűnt az ökológiai gazdálkodás oktatása.
Miközben a világ legjobb agráregyetemein pont az ökológiai szemléletű gazdálkodás kerül előtérbe. Ezt mutattuk be a Védegylettel közösen szervezett nemzetközi online konferenciánkon március 25-én, ahova a világranglista első helyén szereplő holland Wageningen és a harmadik helyen álló Svéd agrártudományi egytemről, valamint a brit Innovative Farmers Network-től, és egy különleges olasz gasztronómiai tudományegyetemről érkeztek előadók.
Megnézem a konferenciát
A konferencián közel háromszázan vettek részt, köztük tizenkét külföldi egyetem oktatói Chilétől és Brazíliától kezdve, európai egyetemek során át egészen Indiáig és Indonéziáig. A hallgatóságban emellett szép számban voltak akadémikusok, hazai és európai parlamenti képviselők, az Agrárminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a hazai mezőgazdasági és élelmiszerelőállítási rendszerben részt vevő több hatóság és civil szervezet képviselői is.
A konferencia üzenete, amit bízunk benne, a magyar felsőoktatás átalakítása során is komolyan vesznek: a jövő az ökológiai szemléletű gazdálkodásé, amely az egyetemi oktatásban és kutatásban is kulcsszerepet kell kapjon. Mindez nem csak természetvédelmi, hanem társadalmi szempontból is létfontosságú, hisz ez a fajta élelmiszertermelés munkát és méltányos jövedelmet biztosíthatna itthon is a vidéken élőknek, és megállíthatná a vidék elnéptelenedését.
Kérje Ön is velünk együtt a magyar döntéshozóktól, hogy
2030-ig növeljék 25%-ra az élővilágot kímélő ökogazdálkodás arányát itthon;az összes mezőgazdasági területből 10%-ot adjanak vissza a természetnek;
a káros növényvédő szerek használatát legalább 50%-kal csökkentsék 2030-ig.