2025. 05. 10. szombat

Ármin, Pálma

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » XI. quintessence: 1 CSEPP győzelem!
_kepek-2012/51601-51800/51618

XI. quintessence: 1 CSEPP győzelem!

_kepek-2012/51601-51800/51618A XI. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyt a hegykői 1 Csepp Pálinka Kft. nyerte meg, akiknek sikerült a verseny legjobb pálinkája nagydíjat is megszerezniük kajszibarack pálinkájukkal.

 

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XI. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyre 1606 minta érkezett Magyarországon kívül Romániából, Horvátországból, Szlovákiából és Izraelből. Az eredményhirdetést egy nagyszabású gála részeként január 25-én tartották meg Miskolc-Lillafüreden, ahol kiderült, hogy kik voltak a legjobbak, és melyik főzde és pálinka lett a 1606 minta abszolút legjobbja.A nevezett pálinkák és párlatok 215 nevezőtől, 127 településről származnak. A pálinkák és párlatok értékelésére január 15‒17-én került sor Ongán.

A háromnapos zsűrizés során a 27 fős nemzetközi bíráló csapat közül minden versenymintát minimum 6 szakember (bizottsági, gyors és szárazpróba zsűri tagok vegyesen) értékelt, de olykor 10 bíráló mondott véleményt a pálinkáról. A bíráló lapok az egyesület saját maga által fejlesztett számítógépes szoftver programjának segítségével bírálónként kerültek kitöltésre. Az éremhatárok a következők voltak: arany 18‒20 pont, ezüst 16‒17 pont, bronz 14‒15 pont.

Magyarországon először a törkölyök új, 100 pontos bírálati rendszer szerint kerültek értékelésre, melynek első szakmai visszhangjai pozitívak. Az értékelés szempontjait 11 alkategóriára osztották, és a törkölyök minősítésnél a következő ponthatárokat használták: 95‒100 pont: máshoz nem hasonlítható csúcs pálinka, 89‒94 pont: kivételes pálinka egyedi karakterrel és stílussal, 78‒88 pont: nagyon jó, különleges minőségű pálinka, 67‒77 pont: átlagos minőségű, jól iható, jellegzetes pálinka, 55‒66 pont: átlag alatti, iható, jellegzetességek nélküli, kisebb hibákkal bíró pálinka, 54 alatti pont: szegényes, gyenge minőségű, jellegtelen, hibás pálinka.

A zsűri döntése alapján:arany oklevelet kapott 228 (14,1%), ezüst minősítést 356 (22,1%), míg bronz elismerést 461 (28,7%) pálinka és párlat. A kereskedelemben kapható minták közül 26 champion, azaz nagyaranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 39 kategória győztes minta volt. A 1606 nevezett és lebírált mintából 304 volt a kereskedelmi tételek száma, 530 a bérfőzők és 772 a magánfőzők által előállított pálinka és párlat.

Az aranyérmes pálinkák közül a társadalmi zsűri tagjai január 25-én 19.30 órától, Lillafüreden, a Palotaszállóban választották ki a közönségdíjas pálinkát, melyet az erdélyi Potio Nobilis vadmálnája nyert el. Ekkor tartották a kereskedelemben kapható pálinkák díjkiosztóját, míg ugyancsak január 25-én délután a magán és bérfőzetett párlatok ünnepélyes eredményhirdetésére került sor a DVTK stadion exkluzív termében.

 

A XI QUINTESSENCE Pálinkaverseny nagydíjasai

A legjobb kereskedelmi főzde, egyben az egész verseny győztese: 1 Csepp Pálinka Kft. (Hegykő)

A verseny legjobb pálinkája: 1 Csepp Pálinka Kft. kajszibarack pálinkája

A közönségdíjas pálinka: Potio Nobilis (Erdély – Sepsiszentgyörgy) vadmálnája

A legjobb bérfőzde: a Mámor Pálinkaház (Felsőzsolca)

A legjobb magánfőző: Volcz Zoltán

A legjobb bérfőzető: Cseke Zsolt

A legjobb magán és bérfőzetet pálinka: László Norbert Trópusi mix vegyes pálinkája

A legjobb ongai pálinka: Jónyer Gergely meggy pálinkája

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!