A Gárdonyi Géza Művelődési Ház parkjában kerül megrendezésre a Toros-Boros Csabai Disznótoros Fesztivál. (Eső esetén a házban lesz megtartva.)
Időpont: 2019. február 2. (szombat).
Ez az a nap, amikor az asszonyoknak nem kell otthon a tűzhely mellett állni és főzni, ahol a vendégek baráti beszélgetés mellett mindenféle disznóságokat kóstolhatnak.
Reggel 8 órakor leöljük a szegény disznót, majd jóféle házi pálinkával áldomást iszunk a tiszteletére.
Egy hagyományos disznótorba csöppenve a munkálatok minden fázisából kapunk ízelítőt , – a szalmával való perzseléstől a disznó feldolgozásáig.
Míg a hagymás vért készítik, Kulcsár-Székely Attila színművész folyamatosan szórakoztat bennünket, feltárja a határon innen és túli disznótoros szokásokat, a „cigány” pedig húzza a fülünkbe a talpalávalót.
A délelőtt folyamán még egy igazi, hamisítatlan, kóstolással egybekötött disznótoros főzősow-nak is részesei lehetünk. A civitaséfet (Antal Gábor, mesterszakács) a TV főzőműsorából hívtuk kimondottan a vendégek kedvéért.
11.30-kor egy 18 fős dob show-val kezdetét veszi a disznótoros mulatság
Délben megnyitó: Nagy Réka polgármesteri biztos és Barta Gábor önkormányzati képviselő
12.10: Kató néni (Ihos József) az eszement kukájával (Vajtó Laci) mutatja be, hogy kell főzni egy felvidéki disznótoros ételt, a gömöri gulykát.
13.00: Csöbör Katalin országgyűlési képviselő asszony köszönti a vendégeket
13.00: Király L. Norbit láthatjuk a színpadon. Aki ismeri, tudja, nem csak a hangjáért, hanem a színpadi előadásáért is szeretjük.
14.00: a Kiss Kata Zenekar varázsol el bennünket. Katáék most turnézzák végig az országot a Magyarból jelesˇ” albumukkal, igazi magyarszívet melengető gyönyörű dalokkal.
15.00-17.00-ig: Dévényi Tibi bácsi pöttyös labdás, 2 órás retró diszkójával, egy igazi „utcabállal” fejezzük be a napot.
Erre a hagyományőrző és hagyományápoló napra hívjuk a sajtó képviselőit, akik nem csak a rendezvényről, hanem a finom disznótoros ételekről is tudósíthatnak, amit természetesen előtte megkóstoltak.
Vendéglátás: reggel sült vér, majd a nap folyamán májas hurka, kolbász,
pecsenye párolt káposztával.
A háziasszonyoknak egy jó hír! Vásárolni lehet a friss húsból, hurka-kolbászból és a tepertőből is.