„A Gödöllői Királyi Kastély, mint az Európai Királyi Rezidenciák Szövetségének tagja természetes módon csatlakozik a kezdeményezéshez, s a ma megnyitott időszaki kiállítása Terítéken a „fehér arany” – nagypolgári, arisztokrata és uralkodói porcelánok a 19. századból címmel azt mutatja be az érdeklődőknek, hogy az arisztokraták életének fontos eseményei közé tartozott a vendéglátás is, amelynek fénypontját az étkezések adták.
A reprezentáció és az etikett sehol sem került annyira erősen előtérbe, mint a szertartások által uralt étkezéseken, kiváltképp az esti vacsorákon. A tányérok, a poharak, az evőeszközük minősége jól mutatta a vendéglátó család társadalmi helyzetét. Az időszaki kiállításon szerepet kapó tárgyak jellegzetes 19. századi darabok, az empire korszakától egészen a híres magyar porcelánmanufaktúrák különleges darabjaiig.” – mondta a kiállítást megnyitó köszöntőjében Dr.Ujváry Tamás igazgató, s megköszönte mindazoknak akik segítséget nyújtottak a kiállítás megrendezésében.
Gémesi György polgármester arról szólt, hogy sajnos a mai világban jó, ha legalább a vasárnapi ebédnél van terített asztal a családoknál, hiszen különben, a hétköznapokban, szaladva „bekapunk valamit”, s nemhogy a terítékkel nem törődünk, de még az asztalhoz ülés is elmarad. -Pedig,mint amint ezt a kiállításon bemutatott porcelánok is mutatják, nem csupán az a fontos, hogy mit, hanem az is, hogy miből esszük meg ételeinket.
Az Iparművészeti Múzeum muzeológusa a porcelán történetéről beszélt, a meghívottaknak, és érdekességképpen felhívta arra a különleges pezsgős pohár hűtőre a figyelmet, amely a cári és a császári udvar terítékének is fontos eszköze volt.
OBE