2024. 11. 24. vasárnap

Emma
1 EUR 411 HUF
1 GBP 494 HUF
Kezdőlap » Életmód / Medicina » Medicina » Készítsük fel a kicsik szervezetét a tavaszra!

Készítsük fel a kicsik szervezetét a tavaszra!

A téli időszak után érdemes feltölteni a gyerkőcök vitaminkészleteit

Ha hihetünk az előrejelzéseknek, lassan valóban beköszönt a tavasz: itt az ideje kimozdulni a barlangunkból, a nagykabátot pedig a szekrény mélyére száműzni. De hogyan tegyük tavaszkésszé a borongós téli hónapokban legyengült izgő-mozgó felfedezőket? A Czeizel Intézet gyermek gasztroenterológusának tanácsaival kirobbanó formában várhatjuk az éltető napsütést!

A hideg, napfénymentes időjárásnak köszönhetően tavaszra a legtöbbünk szervezete feléli vitamin- és ásványianyag készleteinek nagy részét, így az első enyhébb napokban hajlamosabbak vagyunk a megbetegedésekre és a tavaszi fáradtságra. „Az egészséges táplálkozás egész évben alapvető feltétele szervezetünk megfelelő működésének, de ebben az időszakban nem lehet eléggé hangsúlyozni az idényzöldségek- és gyümölcsök fogyasztásának fontosságát. Még kapható a vitaminbomba cékla, és örök kincs az A- és B-vitaminban, folsavban, kalciumban és magnéziumban gazdag alma. Színesítsük a menüt friss tavaszi retekkel és a változatosan – levesekhez, húsokhoz, főzelékekhez, kelt tésztákhoz – felhasználható medvehagymával” – mondja Dr. Karoliny Anna, a Czeizel Intézet gyermek gasztroenterológusa.

Mire véget érnek a szürke napok, a magyar lakosság 95%-a D-vitamin hiányban szenved: nem elég tehát 1-3 éves korig gondoskodnunk a kicsik D-vitamin ellátásáról, a nagyobbak esetében is biztosítanunk kell a megfelelő utánpótlást. Kiváló forrásai a tej, vaj, tojás, máj és a halak. Az általános immunerősítésben hasznos segítség még a csipkebogyó- és a gyerekek által is fogyasztható rooibos tea, valamint a jó minőségű méz.

A csöppségek a gyors növekedés miatt könnyen válnak vashiányossá. A többek között gyengeséggel, sápadtsággal járó állapot ellen pedig sok petrezselyemmel, spenóttal, sóskával vehetjük fel a harcot. Ezek mellett a karfiol és a brokkoli is kiváló vitaminforrások, a sejterősítő és emésztést elősegítő sárgarépa A-vitamin tartalma pedig nyersen hasznosul leginkább: tálaljuk reszelve vagy mézzel édesített turmix formájában.  „Ha csemeténk ódzkodna a zöldséges fogásoktól, próbáljuk meg mókás formákra vágva, vagy játék keretében rácsalni a villájukra. Esetleg vonjuk be az egyszerűbb köretek, saláták elkészítésébe” – javasolja a szakember.

„Ügyeljünk arra, hogy aludjanak eleget, kipihentek legyenek! Igyekezzünk minimalizálni az esti tévézést, számítógépezést, hogy biztosan nyugodt legyen az alvás folyamata. Töltsünk minél több időt a szabadban: ha lehet, minden nap sétáljunk haza az óvodából, iskolából, hétvégén pedig tegyünk közös nagy sétákat. A kicsik öltözzenek rétegesen, mert a csalóka márciusi napsugarak sok kimelegedett gyerek megfázásáért tehetők felelőssé” – figyelmeztet Dr. Karoliny Anna.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Üdv a pénzügy világában!
Az iskolás évek alatt sokan abszolút távol érezzük magunktól a matematikával összefüggő tantárgyakat, aztán a felnőtt életünkben mégis pénzügyekkel, s…

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp