2025. 05. 9. péntek

Gergely

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Kultúra » Kultúra » Idén ünneplik először a nemzetközi aszúnapot
tokaji

Idén ünneplik először a nemzetközi aszúnapot

A világ egyik legjobb édes borára kívánja felhívni a figyelmet a nemzetközi aszúnap (International Aszú Day), amelyet idén december 10-én ünnepelnek meg először.

A több szakmai szervezet – például a Tokaj Reneszánsz Egyesület és a Tokaji Bormívelők Társasága – által is támogatott aszúnaphoz egy a karácsonyi ünnepekhez közeli időpontot kerestek, így esett a választás december 10-re – mondta el az MTI-nek pénteken a kezdeményezés ötletgazdája, Kézdy Dániel, a Tokaji borvidék szakértője.

A borszakíró kiemelte: a tokaji aszú talán a világ legjobb édes bora; “a termőhely, a több évszázados tradíció, a helyi szőlőfajták és a napjainkban Tokaj-Hegyalján dolgozó borászok egy olyan mátrixot hoztak létre, amely egyszerre döbbenti meg a kezdő borkedvelőt és a profi sommelier-t” – fogalmazott.

A Tokaji borvidék a Zempléni-hegység lábánál, a Bodrog és a Tisza folyók mentén helyezkedik el. A világ első zárt borvidéke 1737 óta, ahová más területről származó szőlőt, mustot és bort nem szabad bevinni. A borok ásványos karakteréért és feszes savaiért a vulkanikus alapkőzet (andezit, riolit, kvarc) felel; a régió éghajlata kontinentális, hosszú és száraz ősszel. A borvidék különlegességét a dűlők eltérő mikroklimatikus és talajviszonyai adják, ezek változatos és jól megkülönböztethető borokat eredményeznek.

A speciális tokaji mikroklímának köszönhetően Tokajban évről évre megjelenik az egészséges, érett szőlőszemek aszúsodását előidéző Botrytis cinerea nevű nemespenész. A botritisz által elvékonyított héjon keresztül a bogyó nedvességtartalma elpárolog, a benne levő cukor, sav és aromák pedig koncentrálódnak. Mivel a fürtökön belül ez a folyamat nem egyenletes, ezért az aszús szemeket folyamatosan, kézzel szüretelik.

Miután a szemek nedvességtartalma elpárolgott, az aszúszemeket azonos évjáratú borban vagy erjedésben lévő mustban 1-2 napon át rendszeres keverés mellett ázni hagyják, hogy feltárják a beltartalmat. Az áztatás végén az így kapott aszútésztát leveszik, préselik, majd az ebből kinyert mustot erjesztik aszúborrá. A kierjedés utáni maradékcukor-tartalomnak minimum 120 gramm/liternek kell lennie.

A megfelelő körülmények között tárolt tokaji aszúk évtizedeken keresztül élményt nyújtanak. Egy jól tárolt, húszéves aszút élmény kóstolni, ekkorra már az aromák némileg átalakulnak, újabb rétegekkel gazdagodik a bor, nem csoda, ha a komoly borgyűjtők is kedvelik. Ugyanakkor érdemes fiatalon is fogyasztani az aszúkat, hiszen a friss tételek még teljesen más, könnyed és vibráló arcukat mutatják – emlékeztetett a szakember.

Kézdy Dániel kiemelte, hogy a tokaji aszúk sokszínűsége izgalmas kombinációkra ad lehetőséget az ételpárosítások terén is, az első Aszú Day alkalmából a tokaji aszúk és a kínai konyha jó párosíthatóságára is felhívják a figyelmet.

A kormányzat februárban a furmint évének nyilvánította 2017-et, azzal a céllal, hogy felhívja a nemzetközi és a hazai piac, illetve a fogyasztók figyelmét a Tokajban és az országban is az egyik legfontosabb őshonos magyar szőlőfajtára. Az idei esztendőtől ünneplik minden február 1-jén a nemzetközi furmintnapot is.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!