2024. 12. 26. csütörtök

István
1 EUR 412 HUF
1 GBP 497 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » Mivel és hogyan fogyasszuk kedvenc whiskynket?

Mivel és hogyan fogyasszuk kedvenc whiskynket?

Magyarországon egyre ismertebbé válnak a prémium minőségű whiskyk, és mára már a bárokban sem olyan gyakran hallani az „Egy whisky-kólát, köszi!” mondatot. Mind többen vannak azok az ínyencek, akik tisztán akarják élvezni egy jó minőségű single malt, vagy blended whisky ízvilágát. Kevesen tudják azonban, hogy egy-egy jól megválasztott whisky az ételeknek is kiváló kísérője lehet.

Milyen ételekkel fogyasszunk whiskyt? Hogyan kísérletezzen egy lelkes kezdő gourmet szakács a konyhában e nemes itallal? Szombati Zsolt, a híres gyártócég hazai márkanagykövete segít eligazodni a témában pár hasznos tanáccsal.

A borokhoz hasonlóan a whisky is tökéletesen párosítható különféle főétellel és desszerttel egyaránt. Az italnak megvan az a tulajdonsága, hogy önmagában aperitifként és digestifként, tehát étvágyfokozóként és emésztést elősegítőként is fogyasztható,  füstösebb változatai pedig  étkezés után javasoltak, mondja a szakember.

A whisky tökéletes kísérője lehet a vadas jellegű húsoknak, steakeknek, és nehezebb sertéshúsoknak egyaránt, viszont egy dologra fontos figyelnünk: ezeket a fogásokat nem szabad agyonfűszerezni. Mindenképpen ki kell emelnünk viszont a street foodokat: egy-egy különlegesebb hot doghoz, vagy tradicionálisan marhahússal készült hamburgerhez nagyszerűen passzol az ital, pláne, ha a húst esetleg whiskys páccal érlelték előtte. Az intenzívebb fűszerezésű ételekhez kísérőként a füstösebb ízvilágot ajánlja a szakértő.
Desszertek mellé vagy azok alapanyagaként is remek választás lehet a whisky, mondja Szombati Zsolt:  „Főleg a gyümölcsös ízvilágú, a narancs különböző fajtáiból, pirosbogyós gyümölcsökből készített édességekkel érvényesül igazán az ital íze. És amivel igazán nyerő páros lehet: a keserűcsokoládés finomságok. Egyik személyes kedvenc csemegém pedig – ami mostanában elég divatos is – a macaron. Akár alkohollal készült krémet, akár pár csepp whisky-t rejtünk a francia süteménybe, igazi ínyencséget kapunk.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Designjurta a Cserhát szívében
Magyarország rejtett kincse, Farkaskútvölgy egy újabb attrakcióval gazdagodott. Csíkszentmihályi Benjámin építész legújabb munkája egy hazánkban egyed…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés