Három alternatív lehetőség, ha már eleged van a forralt borból
A koktélokról elsősorban egy hűsítő, jeges ital ugrik be mindenkinek, amit stílusosan egy medence mellett, vagy egy homokos tengerparton fogyaszt az ember. Ám van itthon egy egyelőre kevésbé ismert fajtája ezeknek az italoknak, az úgynevezett „hot toddy”, vagyis forró alkoholos koktél.
A forró koktélkülönlegességek először Skóciában és Írországban terjedtek el, ahol a whisky az alap, amit általában különböző fűszerekkel (például fahéjjal, szegfűszeggel, csillagánizzsal) mézzel, és forró vízzel vagy teával kevernek. Így a tél beköszöntével sem kell lemondanunk a koktélok élvezetéről, csupán annyi a különbség, hogy amíg nyáron arra vágyunk, hogy lehűtsük magunkat, addig a nagy hidegben szeretnénk egy kicsit átmelegíteni a testünket és lelkünket egy-egy finom itallal. Erre nyújtanak tökéletes alkalmat Szombati Zsolt, a The Famous Grouse hazai márkanagykövetének ajánlatai.
Lássuk, mit ajánl a profi bártender számunkra!
Aki szereti a forralt bor ízvilágát, viszont kipróbálna valami újat, az ne hagyja ki az első koktélt a kínálatból:
Cinnamon Queen
· 40ml The Famous Grouse
· 2 szelet narancs
· 2 szelet citrom
· 1 fahéj
· 10ml vanília szirup
· forró víz
A második koktélt elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretik és vágynak is az egzotikus ízekre. A szilvalekvár elsőre talán furcsa választásnak tűnhet, de a whisky gyümölcsös utóízéhez remekül passzol.
Perfect Plum
· 40ml The Famous Grouse
· 20ml csokoládés szilvalekvár
· 2 szem aszalt szilva
· 10ml limelé
· forró víz
Gondoltunk azokra is, akik semmiképpen sem szeretnék elengedni a karácsony szellemiségét, és ragaszkodnak a hagyományos ízhez. A harmadik italban a kürtőskalács alapvető fűszereit mixeltük össze a különleges, füstös, telt ízvilágú The Famous Grouse Smoky Black whiskyvel, megidézve a tűz felett sütött édesség karakterességét. A füstölő fahéj pedig isteni illattal áraszt el bármilyen konyhát!
Smoky Honey
· 40ml The Famous Grouse Smoky Black
· 20ml méz
· 2 narancsszelet
· 1 narancspill (héj)
· forró víz
· fahéj
· szegfűszeg
· kürtőskalács