2024. 10. 28. hétfő

Simon, Szimonetta
1 EUR 405 HUF
1 GBP 485 HUF
Kezdőlap » Közélet » Barangoló » Sajóivánkán Büszkeségpontot avattak

Sajóivánkán Büszkeségpontot avattak

“Festői szépségű  kistelepülésünk nem bővelkedik történelmi emlékhelyekkel, elkerültek bennünket a történelem viharai. Ez nem is baj. De ez a mai nappal megváltozik, hiszen történelmi emlékhelyet avatunk. Bár Babits azt írja: „Minden szeretet bilincs, és minden örökség teher. „– mondta Seszták Ottó, Sajóivánka polgármestere ünnepi beszédében.

Sajóivánkán létrehoztak egy olyan emlékművet, ” Büszkeségpontot” mely egyszerre tisztelgés a múlt nagyjai, hősei előtt, iránymutatás a jelen és a jövő generációja számára, s ugyanakkor látványosság minden idelátogatónak vagy átutazónak.

A település csatlakozva az 1956-os emlékévhez a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány két pályázatán is támogatásra érdemes lett „1956 emlékezete Sajóivánkán” című projektjével, s így az 1956-os Emlékbizottságnak köszönhetően megvalósulhatott a kistelepülés nagy álma, egy különleges emlékmű.

– A monumentális alkotás tervezője, Eperjesi Szabolcs, a település vezetői, lakói egy olyan emlékművet szerettünk volna Sajóivánka egyik kiemelkedő pontjára emelni, mely jól látható a 26-os számú főúton közlekedők számára is, napközben „nagysága”, este pedig különleges megvilágítása és látványa miatt.
Az emlékmű kivitelezésében – csakúgy, mint az ötletelésben, előkészítésben – a község lakói is aktív szerepet vállalnak, mint ahogy az ’56-os ünnepséggel egybekötött avatást is nagy izgalommal várták.- mondta a polgármester.

Demeter Zoltán, a terület országgyűlési képviselője szerint a 60.évforduló vízválasztó. Két szempontot kell figyelembe vennünk az ünnepen, az egyik az időseké, akik átélték a forradalom eseményeit, még élnek, itt vannak közöttünk, tudják az igazságot, – igaz sokan még ma is hallgatnak – így nem hazudhatunk. Ha Ők már nem lesznek, akkor fenn áll a történelemhamisítás veszélye. A másik szempont a fiataloké. Akik azt látják, hogy a harcolók csupán az elme szintjén kaptak támogatást a nagyhatalmaktól. Azt látják, hogy távozott a magyar értelmiség színe -virágja, és hogy ennek a befogadóországok nagyon örültek, mert ezek az okos képzett emberek, az Ő országukat gyarapították, annak hoztak hírnevet, tudományos eredményeket. Sajnos korunk fiataljai is elmennek külföldre, ahol viszont képzettségüknél jóval alacsonyabb szintű munkát végeznek. Ezért Mi vagyunk a hibásak, hiszen ezek a fiatalok nem tanulták meg becsülni az országunkat, nem volt hol megtanulniuk a hazaszeretet. Az a rendszer amely minket felnevelt, nem tartotta ezt fontosnak, mert veszélyt jelentett volna a puha diktatúrára.

Az emlékezés után, egy időkapszulát is elhelyeztek az emlékmű talapzatában, amely tartalmas üzenet a jelenből, 2016-ból a jövő generációja számára. Szándékuk szerint a kapszulát  ötven év múlva, 2066-ban bontják majd fel.

Az ünnepséget megelőzően 9 és 11 óra között a Sajóivánkai Óvodában a Sajómenti Népművészeti Egyesület négy műhelyes ünnepi játszóházba várta a kicsiket és nagyokat, majd  a Községháza nagytermében nyílt meg Dobos Norbert művésztanár kiállítása. Az ünnepségen részt vett a szlovákiai Runya polgármestere és képviselőtestülete, és koszorút helyeztek a Büszkeségponton.

OBE-OL

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

A putnoki Polgármester válasza
TájékoztatásPutnok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember hó 30. napján tartott Képviselő-testületi ülésén állást foglalt egy …

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp