Gasztro-tárlatvezetések és borkóstoló Majkon, Ozorán és Tiszadobon
Ürmös bor, reneszánsz gasztronómiai élmény és főúri ebédlők titkai várják a BORkulTÚRÁra szomjazó utazót július utolsó hétvégéjén a Forster Központ kastélyaiban, váraiban: Majkon, Ozorán és Tiszadobon.
A Kamalduli remeteségben Majkon a 250 éve itt élt, némasági fogadalmat tett szerzetesek békéjét találja meg a látogató. A hangulatában egyedülálló, Európa-szerte kuriózumnak számító barokk műemlékegyüttesben július 23-án, szombaton 11.00 és 14.00 órakor a Cellakertek fűszerei és a kamalduli remeték hagyatéka címmel rendhagyó tárlatvezetésre várják a látogatókat, akik barátkötéllel a derekukon kóstolhatják a remeték receptúrája alapján készített ürmös bort. A remeteség épületegyütteséhez tartozó Esterházy-kastély alatt húzódó hűvös borospincében pedig megismerhető az ürmös bor készítésének módja is, az első lépés itt olvasható: „A tiszta mustot tedd fel a fazékba, ezt elsöbben felforralván főzd meg sürüre, mikor meghült, úgy tedd bele a többi mustot. Vászonzacskóba kössél fehér ürömfüvet és lógassad bele….”
Ozorán a Pipó-várkastély udvarán reneszánsz ruhába öltözött asszonyok régi korok konyháját elevenítik fel július utolsó hétvégéjén. Aki a korabeli konyhai eszközökre, ételekre, eljárásokra és receptekre kíváncsi, az július 23-án szombaton, 11.00-16.00 óra között látogasson el az ozorai várkastélyba. Annak is érdemes útra kelnie, aki a várkastély hatszáz éves falai között gasztronómiai tárlatvezetésen és borkóstoláson venne részt. Ozorán, július 23-24-én, szombat-vasárnap 11.00 és 14.00 órakor indulnak a reneszánsz gasztronómiai szokásokat felidéző várséták Pipó Uram lakomái címmel.
Szombaton a tárlatvezetéseket követően a szekszárdi Heimann pincészet borait kóstolhatják meg az érdeklődők.
A tiszadobi Andrássy-kastélyban is a gasztronómiáé lesz a főszerep július 23-án és 24-én. A holt Tisza partján álló romantikus kastélyban tekinthető meg a híres Andrássy-ebédlő, amelynek szecessziós berendezését és színes ablakait Rippl-Rónai József tervei alapján rekonstruálták. A káprázatos, ólomüveg ablakos ebédlő titkait a 11.00 és 14.00 órakor induló rendhagyó tárlatvezetéseken ismerhetik meg a látogatók. A kastélyban július 23-án, szombaton a tokaji Hímesudvar pincészet borait is meg lehet megkóstolni.
A Forster Központ további helyszínein is várják rendhagyó gasztro-tárlatvezetések az érdeklődőket délelőtt 11.00 órakor és délután 14.00 órakor. Az akcióban részt vevő pincészeteknél a kastélybelépők bemutatásával július 23-24-én 12.00 órától kedvezményesen kóstolhatnak és vásárolhatnak ízletes borokat a BORkulTÚRázók.
További információ:
http://www.forsterkozpont.hu/helyszinek