2024. 10. 28. hétfő

Simon, Szimonetta
1 EUR 405 HUF
1 GBP 485 HUF
Kezdőlap » Kultúra » Kultúra » Színes Könyvtári Majális, sok játékkal

Színes Könyvtári Majális, sok játékkal

Miskolc napját, a május 11-ét megelőző hétvége lényegében elárasztja programmal a várost, olyannyira, hogy már vendéget is érdemes hívni erre az alkalomra. Hiszen akár esik, akár hét ágról süt a Nap, lépten-nyomon szórakoztató, játékos lehetőségek kínálják magukat.
Ezek sorába tartozik a Könyvtári Majális is, ami most másodszor várja igazi családi programmal, szórakoztató, irodalmi kötődésű játékokkal a Népkert mellett található II. Rákóczi Ferenc Könyvtár előtti térre a vattacukornál valamivel többre vágyókat.
Finomság természetesen itt is lesz: május 7-én, szombaton délelőtt megérkezik Bagaméri, ki a… hogy is folytatódik? Ezt természetesen könyvből lehet megtudni, mint ahogy mesés-játékos irodalmi villámkérdésekre adott válaszokkal lehet elnyerni egy-egy gombócot a fagylaltjából…
A könyvtárnak nem esik nehezére, hogy magához hűen a könyvekre építsen olyan programot, ami 0-tól 99 éves korig kellemes időtöltést kínál. Egyrészt, mert olvasói is ebbe a korosztályba tartoznak. Másrészt, mert a miskolci könyvtárak mindig is többek voltak könyv-tárnál, folyamatosan kínálnak programokat a baba-mama klubtól a koncerteken és kézműves foglalkozásokon át az író-olvasó találkozókig és az ingyenes tanfolyamokig. Érdemes ezt a sokszínűséget egy napba sűrítve bemutatni – és kivinni a szabadba.

A Könyvári Majális programjairól

A szombaton délelőtt 10 és délután fél 5 között megrendezendő Könyvtári Majálison lehet játszani egyedül, a családdal, barátokkal, most szerzett ismerősökkel – vagy épp versenyezni másokkal. Lesz zene, próza, és megzenésített vers a színpadon, méghozzá mindenből minőségi, és akinek nem elég a befogadás, az maga is alkothat.
A folyamatos kavalkád nagy csomópontja lesz a Kolompos-koncert és a Lackfi-műsor, a fagyiért folytatott családi akadályverseny és a kreatív írás, szintén Lackfi János költővel.
Az egész majálisra rápillantva pedig azt láthatjuk, hogy a Kolompos zenekar koncertjével kezdődik, és a Kalamajka Bábszínházzal zárul a nap, a kettő között pedig Borka játszópark és népi kismesterségek bemutatója és játszóháza is várja a kicsiket, utóbbi a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület mestereinek segítségével. Készíthetünk könyvet saját kezűleg, ám kreativitásunkat írásban is kipróbálhatjuk: Lackfi János lefekteti a kreatív írás alapjait. Vele a színpadon is találkozunk a Zenés emberszabás című műsorban, ami Sinha Róbert gitárművésszel közös produkciójuk. Nemcsak a könyvtári fagyizóban bukkan fel Bagaméri és a hideg finomság, de erre épül a családok nagy vetélkedője, a könyvtári akadályverseny is. A könyvtár számára fontos a környezetvédelem, így ismeretterjesztő előadásokkal is készül: játékos formában az energiaforrásokkal is megismerkedhetnek kicsik és nagyok, sőt, a gólyákkal és denevérekkel is!
A csomópontok kibontva

Kolompos együttes

Az 1980-as évek végén tűntek fel. Azóta népszerűsítették a Kárpát-medencei népzenét Svédországtól Szicíliáig, Kanadától Japánig. A magyar gyermekek körében egyik legnépszerűbb együttesként ma is arra törekszenek, hogy megismertessék, megszerettessék a magyar népzenét, néptáncot, régi népszokásokat, vagyis mindazt a páratlan kulturális kincset, amit elődeink hagytak ránk örökségül.

Zenés emberszabás

Lackfi János költő és Sinha Róbert gitáros műsora.
Lackfi János versei társat kerestek, és találtak is. A költő alakot vált, játszik, mulattat és szomorít, a dalok népiek, városiak, dévajok, tétovák, nagyon emberiek.
Milyen az, amikor szabják az embert? Amikor elszabják? Hát, kit ilyen fából faragtak, kit amolyanból. Napról napra szabjuk egymást, elvárásaink vannak, a férfi szabásmintájához kell passzolnia a nőnek, a nő szabásmintájához a férfinak. Mert különben… Mert különben jön az, ami élet, ami huzavona, ami szemrehányás, ami bezzegelés, ami így se jó meg úgy se jó, mégse lehet élni nélküle.
Erre a műsorra leginkább emberszabású lelkeket várunk!

Kreatív írás Lackfi Jánossal
A kreatív írást egyetemen is tanítják. A Könyvtári Majálison nem lesz diplomaosztó, már csak azért sem, mert elsősorban középiskolásoknak szól a minikurzus. Ám egy kis betekintésre, ujjgyakorlatra mindenkinek kiváló alkalmat teremt a Lackfi János költő, író, a téma egyik hazai „tanáratyja” által vezetett másfél óra.
Május 7-én, szombaton délelőtt 11-től fél 1-ig lehet játszani a szavakkal, gondolatokkal, a fantáziánkkal. Hozni nem kell semmit, csak a nyitott elménket és persze az olvasmányélményeket. Az irodalomban mindent lehet, és a lehetetlen is szabad. Hogy hogyan lehet idáig eljutni, arról szól majd ez a beszélgetés.

Családi akadályverseny
Ha már megidézzük Bagamérit, érdemes felmérni, milyen művekben, hogyan szerepel a fagylalt! Különösen, hogy a mese a majálisi varázslat által valósággá válik: aki tud válaszolni a feltett kérdésekre, az végül valódi fagylaltot kap jutalmul! Mivel az egész család együtt versenyezhet, segíthetik egymás, így igen jó eséllyel indulnak a finom nyereményért

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

Mindenhol szükség van tanárokra!
Kétség nem fér ahhoz, hogy az oktatás és vele együtt a tanárok helyzete és megítélése volt már jobb is az elmúlt évtizedekben, viszont ez nem jelenti …

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp