2024. 10. 28. hétfő

Simon, Szimonetta
1 EUR 405 HUF
1 GBP 485 HUF
Kezdőlap » Kultúra » Zene/könyv/film » Mielőtt minden véget ér

Mielőtt minden véget ér

Ben H. Winters Végső ígéretek című regénye Az utolsó nyomozó című trilógia második része, mely 2014-ben Philip K. Dick-díjat kapott.

Winters mesterien ötvözi a sci-fi és krimi műfaját, így az olvasókat egy igazán sokszínű regénnyel ajándékozza meg. Mindemellett a Végső ígéretek kiválóan ábrázolja a dekadenciába süllyedő, pusztulás szélén álló társadalmat, melyben a közelgő világvége miatt eluralkodik a káosz. Vajon képes lehet az ember még akkor is civilizált maradni, amikor már nincs mit veszítenie?

Közeleg a világvége, megindult a visszaszámlálás; már csak három hónap van hátra a teljes pusztulásig. A Földön eluralkodik a pre-apokaliptikus hangulat, mindenki a közelgő aszteroida becsapódására készül. Az elképesztő káoszban nincs rendes közműszolgáltatás, internet, kereskedelem; az emberek egy része utolsó kívánságait akarja beteljesíteni, míg mások még mindig kételkednek a közelgő világvégében. Ilyen rendkívüli körülmények között keresi fel Hank Palace nyomozót egy régi ismerőse új megbízással: eltűnt férje megtalálásával. Palace megragadja a lehetőséget, hiszen végre felcsillan a remény, hogy kiszakadhat a céltalanságból, ám a nyomozást kénytelen lesz a ,,hagyományos” módszerek segítségével folytatni, miközben az élet nagy kérdésein töpreng úton a teljes megsemmisülés felé…

E kötetben Hank Palace szemszögén keresztül ismerhetjük meg a történetet. Winters gördülékeny, olvasmányos stílusa kellemes olvasási élményt biztosít, annak ellénére, hogy regénye nem éppen vidám témájú. A nyomozás izgalmai ellenére a fő hangsúly a társadalmi változásokon van, melyeken minden olvasó is elmerenghet, hogy vajon ő hogyan viselkedne egy hasonló helyzetben. Az elfogadhatatlan elfogadhatóvá válik, a civilizált emberek állatként viselkednek… Winters egy olyan világot mutat be, ahol semmi sem szent, hiszen a szereplőknek már nincs veszítenivalójuk.

Palace a végletekig elmegy a nyomozással, pedig ő és az olvasók is tisztában vannak azzal, hogy munkája tulajdonképpen értelmetlen, mivel úgyis megsemmisül a világ. A nyomozó személyében egy meglehetősen szimpatikus karaktert ismerhet meg az olvasó; Palace a munkája során újra és újra feltesz magának bizonyos kérdéseket: miért csinálja? Mi az indítéka?

A Végső ígéreteket élvezni fogják mindazok, akik olvasták az első kötetet, mely a Gyilkosság a világ vége előtt címet viseli. A második kötet nem csak képes felvenni versenyt az elsővel, hanem felül is múlja azt; elképesztő fordulatokkal tartja fenn az olvasó figyelmét, és még az utolsó pillanatban is képes meglepetést okozni. A szerző a hosszú leírások helyett dinamikussá tette regénye felépítését, így a cselekmény rendkívül mozgalmas és esetenként humorral fűszerezett. Winters tehetségesen ,,gyúrja össze” a különböző műfaji sajátosságokat, különleges stílusa révén kiemelkedik napjaink krimiírói sorából. Azonban a tényleges világvége eljövetele a harmadik kötetig várat magára, a Végső ígéretek csupán egy hosszú felvezetése annak. A harmadik, angolul már megjelent kötet a World of trouble címet viseli.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp