2025. 05. 10. szombat

Ármin, Pálma

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » Ezért éri meg otthon sajtot készíteni
royal_magazin_PNG

Ezért éri meg otthon sajtot készíteni

Hogyan lehetünk profi sajtkészítők?

Imádod a friss sajt illatát és ízét? Ha legszívesebben végigkóstolnád a termelői piacok teljes sajtkínálatát és szívesen megtanulnád, hogyan készítheted el a legfinomabb sajtokat, akkor érdemes lenne professzionális szintre emelni  a tudásod!
A sajtkészítés egy bárki által megtanulható szakma, ha imádsz kísérletezni, új ízeket felfedezni, vagy ha éppen a kézműves sajtok a gyengéid! Persze, az sem árt, ha elhívatott vagy és van energiád végigkísérni a több órás munkafolyamatokat!

De miért is jó házilag készíteni a sajtot?
Egyrészt, mert így tudod, hogy miből van. Egészséges alapanyagokkal dolgozhatsz, amelyeket Te választasz ki és szerzel be. Az üzletekben kapható sajtok egy része sok olyan adalékanyagot tartalmazhat, amelyre nincs szüksége a szervezetednek. Ha tudod, honnan származik a tej, biztos lehetsz a minőségben is. Érdemes tehát egy kis kutatómunkát végezni, és találni egy olyan gazdaságot vagy piacot a közelben, ahol friss, házi tejet vásárolhatsz. „Ha Te magad készíted a sajtot, annyifélét próbálhatsz ki, amennyit csak szeretnél, szokatlan és izgalmas ízekkel, fűszerekkel – és ha elég gyakorlatot szereztél egy sajtkészítő tanfolyamon -, különféle technológiákkal is kísérletezhetsz”- árulta el Lázár Imre, a Focus Oktatóközpont vezetője.  Ráadásul nem kell ezentúl azon törnöd a fejed, hogy mit adsz ajándékba a szeretteidnek. A kézműves sajt olyan meglepetés, ami garantáltan sikert arat szinte mindenkinél, ráadásul  – a sokadik doboz bonbonnal ellentétben –  biztosan elfogy. „Ha több sajtot készítesz, mint amennyit elfogyaszt a család, el is cserélheted más kézműves termelőkkel, ha pedig a sajtkészítés több, mint hobbi, vállalkozást is indíthatsz. A tanfolyamon az „Élelmiszeripari vállalkozások működtetése” nevű modulban sok hasznos gyakorlati ismeretet szerezhetsz arról, hogyan indítsd el a saját céged.

Hogyan lehet valakiből sajtkészítő?
Az élelmiszeripari tanfolyamokon a technológia ismerete mellett legalább olyan fontos, hogy a higiéniai szabályok betartásának módját is megtanuld. A hűtés folyamata és a műhelyed tisztán tartása alapvetően fontos, hiszen a fogyasztók egészsége a tét. „A hallgatóink élelmiszer-biztonsági  és élelmiszer-higiéniai ismereteket is szereznek, és ez lehet, hogy unalmasnak hangzik, de nagyon fontos” – hangsúlyozza a Focus Oktatóközpont vezetője. „A tanfolyamok itt úgy épülnek fel, hogy az elméleti rész mellett egy központi gyakorlati képzés is van. Itt olyan alaptudást szereznek a hallgatók, amellyel már magabiztosan mozognak az üzemben, ahol a további gyakorlati képzést megkapják. Lehet, hogy hosszabb a tanfolyam és többe is kerül, mint a „gyorstalpaló” képzések, de a cél az, hogy a résztvevők ne csak bizonyítványt, hanem használható tudást kapjanak nálunk.”
Jó, ha tudod: a sajtkészítő feladata a különböző típusú sajtok (friss, érlelt), valamint a túró technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!