2024. 10. 27. vasárnap

Szabina
1 EUR 405 HUF
1 GBP 485 HUF
Kezdőlap » Kultúra » Zene/könyv/film » Hogyan lát minket egy földönkívüli?

Hogyan lát minket egy földönkívüli?

A brit Matt Haig regények, színdarabok és gyermekkönyvek írója, ám az újságírásban is jártasságot szerzett eddigi pályafutása során, így többek között a Guardian és az Independent újságírójaként is tevékenykedett.

Regényeit már 29 nyelvre fordították le. Az Én és az emberek című regénye egy felüdítő történettel ajándékozza meg az olvasókat, melyben megtudhatjuk, hogy milyen az emberiség külső szemmel, egy földönkívüli szemszögéből. Ám aki azt hiszi, hogy ez egy sci-fi, téved; ez csupán a kerettörténet egy elgondolkodtató és sokszor megnevettető regényhez.

A nem túl bonyolult cselekmény szerint Andrew Martin professzornak sikerül egy olyan prímszámokkal kapcsolatos matematikai rejtélyt megoldania, mely hatalmas előrelépést hozhat az emberiség történetében. Erről tudomást szereznek a földönkívüliek, akik egy követet küldenek a Földre, hogy kiiktassák Martint, megakadályozva, hogy megossza tudását másokkal. Az idegenek nem tartják a Föld lakóit elég fejlettnek és felkészültnek ahhoz, hogy egy ilyen változással szembenézzenek, ezért döntenek a beavatkozás mellett. Az idegen lény Martin testét felöltve próbálja feltérképezni a földiek életét, miközben számos különös megállapításra jut, így azt is megtudja, hogy mi fán terem a szeretet…

Az Én és az emberek kiváló kikapcsolódást nyújt, hiszen a regény számos helyen humorral van átszőve, így garantáltan mosolyt csal az olvasók arcára előbb-utóbb. Fokozatosan követhetjük nyomon, hogy hogyan tanulja meg az emberi viselkedést az idegen lény, hogyan kezdi egyre jobban megérteni a Föld lakóit és illeszkedik be, sőt kezdi megszeretni a földi életét. Természetesen ebből adódik, hogy nem túl meglepő módon választásra kényszerül: vajon folytatja a földi életét vagy visszatér társaihoz?

A regény érdekes nézőpontot kínál, hiszen az idegen szemszögéből láthatjuk saját magunkat, és csodálkozhatunk el sokszor azon, hogy milyen különösek lehetnek egyes szokásaink mások számára. A könyv egyedüli hibájaként azt lehet említeni, hogy könnyen rá lehet jönni a végkifejletre. Ezzel együtt, az addig vezető út egy eseményekkel teli, elgondolkodtató történet, mely a matematika szerelmeseinek külön örömet fog okozni, hiszen e tudománynak jelentős szerepe van a könyvben.

Az Én és az emberek egy könnyed olvasmány, melyet bátran lehet ajánlani mindazoknak, akik önfeledt szórakozásra vágynak, szeretnek filozofálgatni az életről vagy éppen rajonganak a matematikáért. A könyv fejezetei meglehetősen rövidek, így rövidebb utazások alkalmával akár be is fejezhetjük az elkezdett fejezeteket. Egy biztos: Haig regénye nem fogja hidegen hagyni olvasóját, az érzékenyebbek még az is lehet, hogy papírzsebkendőért kell nyúlniuk…

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp