2024. 10. 27. vasárnap

Szabina
1 EUR 405 HUF
1 GBP 485 HUF
Kezdőlap » Kultúra » Zene/könyv/film » Gyermekkorunk meghatározó alakja

Gyermekkorunk meghatározó alakja

Sokunk gyermekkorának meghatározó énekes- és színésznője, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Halász Judit, a Nem születtem varázslónak című önéletrajzi könyvében őszintén mesél a múltjáról, a színészi pályáról, a betegségeiről és a sikerről.

A könyv címét az énekesnő Mit tehetnék érted című dalának az egyik sora ihlette. Kis túlzással ki lehet jelenteni, hogy nincs olyan felnőtt, aki ne ismerné a művésznő nevét, hiszen jelentős részük a Mirr-Murron nőtt fel vagy éppen az énekesnő gyermekdalait hallgatta.

A művésznő, az Orosz Ildikó közreműködésével készült könyvében egészen a kezdetektől meséli el élettörténetét, így az olvasók sok mindent megtudhatnak a gyermekkoráról, sportmúltjáról és a színészi karrierjéről is; az utóbbira fekteti a legnagyobb hangsúlyt a könyv. Halász, a lovaglást élete egyik legmeghatározóbb időszakaként tartja számon, hiszen annak segítségével sikerült legyőzni a saját félelmeit. Színészi pályafutása a Vígszínház társulatához való csatlakozással vette igazán kezdetét; kevés színész vagy színésznő mondhatja el magáról azt, hogy több mint ötven éve egy színházi társulat tagja; Halász Judit közéjük tartozik. A színésznő annak ellenére, hogy már betöltötte a hetvenharmadik életévét, jelenleg is aktív színész.

Halász a színházi pályafutása mellett megközelítőleg negyven filmben szerepelt és számos lemezt adott ki az évtizedek során. Lemezeinek sajátossága, hogy híres költők versei kerültek megzenésítésre; József Attila, Szabó Lőrinc, Weöres Sándor, Zelk Zoltán és Varró Dániel csupán néhány a nagy nevek hosszú listájából. Lemezei elsősorban gyermekeknek szólnak, ám nem meglepő, hogy számos felnőtt is erősíti az énekes-színésznő rajongói táborát.

Önéletrajzi könyvében a művésznő E/1-ben szól az olvasókhoz. Akik részletesen ismerik Halász Judit élettörténetét, azoknak kevesebb újdonsággal fog szolgálni a könyv, ám bizonyára ők is érdekesnek találják majd azokat a részeket, melyekben a színésznő a kollégáival kapcsolatos tapasztalatait és érzéseit részletezi. Valószínűleg nem fogja elkerülni az olvasók figyelmét, hogy a könyv meglehetősen távolságtartó; a művésznő saját állítása szerint, szándékosan nem akart nagymértékben kitárulkozni.

A Nem születtem varázslónak igényes tartalmát számos fénykép is gazdagítja, melyek a művésznő életének egyes momentumait ábrázolják, így az olvasó találhat többek között lovaglással és színházi szerepekkel kapcsolatos fotókat is, sőt még az az 1996-os kórházi kép is bekerült a könyvbe, mely a művésznő balesete után készült. Halász önéletrajzi könyvének bérelt helye van minden rajongó polcán. Könnyen előfordulhat, hogy az olvasás nosztalgikus élményt fog jelenteni majd az olvasók többsége számára, így kiváló ráhangolódást jelenthet az énekesnő néhány dalának meghallgatása az olvasásban való elmerülés előtt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp