D-vitaminnal és kézmosással is csökkenthető a megfertőződés veszélye
A tíz európai országban, köztük a szomszédos Szlovéniában és Ukrajnában tomboló influenzajárvány Magyarországra is megérkezett. Összegyűjtöttük, mit tehetünk, hogy elejét vegyük a megfertőződésnek, az influenza kellemetlen tüneteinek (és veszélyes szövődményeinek).
A Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján készített D-vitamin-konszenzus megállapította, hogy a D-vitamin-szint 37,5–50 nmol/l-ről 75–100 nmol/l-re történő emelése a rendelkezésre álló adatok alapján az influenzás megbetegedések számát 90%-kal csökkentené. Tehát elsősorban a D-vitamin fogyasztását kell megkezdeniük azoknak, akik még nem szedik, hiszen a szervezet nyáron képződött tartalékai már rég, körülbelül hat hét alatt kimerültek. Immunrendszerünk ölősejtjei aktívabbak, ha megfelelő D-vitamin koncentráció áll rendelkezésükre, hiányállapotában ugyanakkor védtelenebbek vagyunk a vírusos és bakteriális betolakodókkal, gyulladásokkal szemben.
Szervezetünk D-vitamin-ellátottsága csak kisebb részben étrendi kérdés, ezért ha nem pótoltuk, mostanra már szinte biztosan hiányban szenvedünk. Az ideális szint fenntartásához változatos, májat, tojást és tengeri halakat is tartalmazó étrend mellett felnőtteknek napi 2000 NE D3-vitamin bevitele javasolt.
Érdemes a háziorvossal is konzultálni, hogy indokoltnak tartja-e a védőoltást, és fokozottan figyelni az általános higiéniára. Ez azért fontos, mert a vírus már akkor is fertőz, amikor még nem jelentkeznek az influenza tünetei, és a cseppfertőzés nem csupán köhögéssel terjed. Akár a rendszeres és alapos kézmosás is megóvhat minket a betegségtől, és természetesen ne feledkezzünk meg a papír zsebkendő használatáról sem!
Az egészséges felnőtteknek sem árt most elővigyázatosnak lenniük; hirtelen kezdődő rossz közérzet, hidegrázás, magas láz és izomfájdalmak esetén pedig mindenképp forduljunk orvoshoz! A tünetek kezelése és az ágynyugalom betartása azért sem elhanyagolható, mert idén a legnagyobb arányban az ún. H1N1 vírus terjed.