2024. 10. 28. hétfő

Simon, Szimonetta
1 EUR 405 HUF
1 GBP 486 HUF
Kezdőlap » Közélet » Köztünk szólva » Illatos út a kályhákban: évi sok ezer áldozatot követel és több millió törvénysértést jelent a háztartási szemétégetés

Illatos út a kályhákban: évi sok ezer áldozatot követel és több millió törvénysértést jelent a háztartási szemétégetés

A Levegő Munkacsoport és a Greenpeace közös sajtóközleménye


Törvényt sért, aki otthon szemetet éget – mégis több százezren ezt teszik mindennap. A szemétégetés tragikus következményei jól ismertek a szakemberek körében, és a jogszabályi háttér is megfelelő arra, hogy az állam fellépjen ellene. A valódi tettek mégis évek óta hiányoznak. Eközben az EU már kötelezettségszegési eljárást is folytat ellenünk a megengedettnél nagyobb levegőszennyezés miatt. A Levegő Munkacsoport és a Greenpeace ezért ma 6 pontos javaslatcsomagot adott át Lázár János miniszter részére.

Megdöbbentő, hogy mi minden tűnik el a kályhákban, tűzhelyekben: műanyag hulladék, bálás ruha, cipőtalp, autógumi. Van olyan része az országnak, ahol a kommunális hulladék egyharmadát(!) szinte biztosan elégeti a lakosság. [1] A levegőbe ömlő vegyi koktél többek között szív- és érrendszeri betegségeket, daganatos elváltozásokat, a magzatokban-gyermekekben fejlődési rendellenességet okozhat.

Magyarország ellen már uniós kötelezettségszegési eljárás is folyamatban van a megengedettnél nagyobb levegőszennyezés miatt, mely akár több tízmilliárd forintos bírsággal is végződhet. A leginkább egészségkárosító légszennyező anyag, a részecskeszennyezés legfőbb forrása a háztartási tüzelés, azon belül is az illegális szemétégetés. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) 2015. novemberi jelentése szerint Magyarországon csak a PM2.5-részecskeszennyezés miatt 12 800 ember hal meg évente. [2]

Az illegális szemétégetés oka döntő részben az ismerethiány és a felelőtlenség. A Levegő Munkacsoporthoz érkező panaszok szerint a jogellenes égetések mintegy kétharmada ezekből fakad, míg a szegénység csak kisebb szerepet játszik a problémában. Ugyanakkor a szegénység sem lehet elfogadható indok a Btk.-ba ütköző cselekmények elkövetésére. A rászorulók számára nem a jogellenes magatartást kell megengedni, hanem szociális támogatással enyhíteni a gondjaikat. Ez utóbbi társadalmilag sokkal kisebb költséggel is jár.

A másik nagy probléma a hatóság elnéző magatartása. A járási hivatalok alig indítanak közigazgatási eljárást, holott a levegővédelmi kormányrendelet alapján ez kötelességük lenne. A rendőrség pedig még ennél is ritkábban jár el, pedig segíthetné a hivatalok munkáját, sőt akár nyomozást is indíthatna, hiszen súlyosabb esetben a hulladékok engedély nélküli elégetése akár bűncselekménynek is minősülhet (Btk. 248. §).

A Levegő Munkacsoport és a Greenpeace ezért ma a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, Lázár Jánoshoz fordultak, és határozott fellépését kérik. A probléma megoldására 6 pontos javaslatcsomagot is átnyújtottak, melynek részleteit lásd lejjebb.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

A Rotary Ifjú Zseni idei nyertesei
Augusztusban fölszállt a fehér füst…, a sok-sok pályázó közül megtaláltuk azt a három tehetséges fiatalt, akik ebben az évben megnyerték pályázatunkat…

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp