2025. 05. 10. szombat

Ármin, Pálma

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Kultúra » Zene/könyv/film » Bevezetés a borkóstolásba
35131-bor

Bevezetés a borkóstolásba

Marnie Old könyve a Jó borok, kóstolási tanfolyam, egy olyan útmutató a borkóstoláshoz, melyet érdemes minden borkedvelőnek olvasnia.

A könyv rendkívül sokoldalú, hiszen amellett, hogy leírással szolgál a különböző borfajtákról és borvidékekről, segítséget ad abban is, hogy hogyan érdemes a borokat az ételekkel párosítani; így a könyv a hétköznapokban használható tudással gyarapítja olvasóját. Elolvasása után könnyebben válhatunk képzett borkóstolóvá – már csak az vár ránk, hogy gyakorlatba öntsük elméleti tudásunkat.

A Jó borok először az alapokkal ismerteti meg olvasóját, így a szakzsargon részletezése és borkóstolás lépései mind megmagyarázására kerülnek. Az olvasó megtudhatja, hogy hogyan kell a borokat illatuk, ízük, konzisztenciájuk és testességük alapján is jellemezni. A könyv a továbbiakban bevezeti a leendő borkóstolót a borvásárlás fortélyaiba; a lelkes borkedvelő megtudhatja, hogy mire kell figyelni vásárláskor, mit árul el a csomagolás és a címkék felirata, továbbá, hogy hogyan válasszon bort étteremben.

A könyv második nagy egységében, a borstílusok kalauzában, az olvasó megismerheti a fehér-, vörös- és rozéborok besorolását, jellemzőit és a közöttük lévő különbségeket. A könyv nem csupán szöveggel magyaráz, hanem különböző ábrákkal is segít olvasója eligazításában, így az olvasás könnyen élménnyé válik. A könyv elolvasásával megszerzett tudás birtokában minden bizonnyal nem lesz nehéz feladat kiválasztani a megfelelő alkalomhoz illő bort, hiszen az olvasó szinte szakértőjévé válik a témának.

A borok és az ételek párosítása kritikus pont, hiszen az össze nem illő bor és étel diszharmóniát eredményez és az élvezeti élmény elmaradhat a lehetséges maximumtól. Sőt, még az időjárás is hatással van borválasztási szokásainkra, hiszen míg melegben a könnyedebb és lágyabb borokat vagyunk hajlamosak választani, mint például az új-zélandi sauvignon blanc, addig hidegebb időben a testesebb és érettebb ízvilággal rendelkező borok tűnnek jó választásnak; ilyen a kaliforniai chardonnay és az ausztrál shiraz.

A könyv következő része a borkészítés titkaiba avatja be az érdeklődőt, így a borászati döntések, szőlőtermesztési lehetőségek és a kulturális sajátosságok mind terítékre kerülnek. A könyv utolsó része pedig a legfontosabb borszőlőfajtákkal és a legjelentősebb borvidékekkel foglalkozik. Az elmaradhatatlan térképeket ízskálák is kiegészítik, így az olvasó megismerheti a legnépszerűbb borok stílustartományát (szín, színmélység, savasság, gyümölcsösség, testesség stb. alapján).

A Jó borok kitűnő kalauza a borok kedvelőinek, illetve mindazoknak, akik tájékozottak szeretnének lenni a borok világában. A könyv megfelelő háttértudást ad, továbbá alaposan körüljárja a témáját. A Jó borok nem egy száraz olvasmány, hanem egy játékosan illusztrált, érdekfeszítő leírás, mely még azok figyelmét is felkeltheti, akik nem érdeklődnek különösebben a borkóstolás művészete iránt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

Újra összejöttek a Szomszédok
Újra összejöttek a Szomszédok! Janka, Jutka és Feri a régi szép időket elevenítették fel, ahonnan nem hiányozhatott természetesen a nagynéni konyakos …

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!