Olyan jól sikerült a II. Szürkemarha Fesztivál Harsányban, hogy 157 főzőcsapat volt, s 170 fajta pörkölt, gulyás, tokány rotyogott a bográcsokban, és legalább hétezren látogattak ki a rendezvényre szombaton.
Az egész napos jó kedélyű kulturális seregszemlén jól szórakozhattak kicsik és nagyok, de a színpadi produkciók mellett az Arnóczi Istvánné gyűjteményéből készült Maci kiállítás és a Kisgyőri jurta vonzotta a legtöbb látogatót, és a gyerekek körében hatalmas sikere volt a szalma várnak is. Akárhogy is, mégis a gasztronómiának jutott a legfőbb szerep.
Benke László a zsűri elnöke az ételek értékelésekor adott némi tanácsot is a főzni szeretőknek:
– Nem attól magyaros egy étel, ha 4X100-at úszik a zsírban. Minden ételt azzal díszítünk, amely magának az alkotóeleme, tehát a pörköltöt nem díszítjük, mondjuk sárgarépával.
Tállai András nemzetgazdasági miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy csodálatos érzés, – amikor ilyen sok rendezvény van megyeszerte – hogy ilyen sok embert vonz a harsányi fesztivál. Ez bizonyára annak is köszönhető,- mondta, hogy egyre többen valljuk büszkén magyarságunkat, amelyhez bizony évszázadok óta kötődik a szürkemarha. Arra is büszkének kell lennünk, hogy majd három évszázadon keresztül mi láttuk el Európát, ezzel a kiváló élelmiszer alapanyaggal.
Szabó Gergely polgármester,megköszönte a 40 hektáron gazdálkodó Szilvási családnak, hogy másodszor is helyt adott és szponzorálta a rendezvényt.
Lássuk mit főztek a nyertesek:
Az ezüstérmes Szurdoki Judit és baráti csapata marhapörköltet készített róka gombával és gyöngyhagymával, s köretként spenótos nokedlit tálaltak hozzá, a nyertes Sebő Sándor pedig, tokánnyal, Emődi tehéntánccal, és töltött lábszárral kápráztatta el a zsűrit.
Szabó Sándor, jászsági hentes szeletelte a több mint 500 kilós, emelőszerkezeten forgatott szürkemarhát, aki mint elmondta 24 órát sült a hús, amelyet barnamártással tálaltak.
A csikósok pattogtatták az ostort, lehetett lovagolni, s a jókedvű fesztiválnak az éjszaka vetett véget.
OBE-OL