2025. 05. 11. vasárnap

Ferenc

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » A MAGYAR ITALKULTÚRA NÉPSZERŰSÍTÉSE A TÖRTÉNELMI AVASI PINCESORON
23952

A MAGYAR ITALKULTÚRA NÉPSZERŰSÍTÉSE A TÖRTÉNELMI AVASI PINCESORON

Az Avasi Cellarium egy 17. századi műemléki borház alapjainak megtartásával és a 21. századi technikák felhasználásával kialakított több funkciós épület. Az itt megvalósuló projekt célja többek között, hogy példát mutasson a miskolci Avason található pincék megújulásához.

    A borház a felújítást megelőzően statikailag életveszélyessé vált, falainak egy része bedőlt. Az épület elbontása helyett a tulajdonosi döntés, az eredeti épület megmentése volt. Konzultálva Miskolc város főépítészével az eredeti épület köré egy vasbeton „doboz” került, ezzel biztosítva megóvását.
    Fontos szempont volt az új épület kialakításánál a modern és környezettudatos technológiák alkalmazása. Megújuló energiával, hőszivattyúval valósult meg a hűtés és a fűtés. A természetes fény bejutását számtalan tetőablak biztosítja és a világítástechnika is energiatakarékos LED világítással került megoldásra.
*
A Cellarium arra vállalkozik, hogy a magyar italkultúrában az elmúlt évtizedekben bekövetkezett fejlődést népszerűsítése. A középtávú tervekben szerepel, hogy a témához kapcsolódó alapgyűjteményeinek kibővítése után akkreditált múzeumi minősítést szerezzen. A ház profiljának kialakításán számtalan szakma képviselője dolgozik az okleveles borbírálótól kezdve a múzeumi szakemberig.
    A szőlőtermesztés és a borkészítés a kora középkortól fontos szerepet töltött be Miskolc gazdasági életében és a pincék a polgári életforma kihagyhatatlan színtereivé is váltak. A város a Bükki Borvidékhez tartozik, de szoros kapcsolatok kötik és kötötték az Egri és a Tokaji Borvidékhez is. Az avasi borkultúrát és a bor készítés hagyományait a pincében kialakított kiállítás mutatja be régi és új tárgyak segítségével. A tematika része a fröccskultúra népszerűsítése is.
    A pálinka hungarikum és a bor mellett a magyar italkultúra egyik legfontosabb része. 2010. őszétől lehetőség nyílik szabályozott keretek között, az otthoni pálinkafőzésre, ezért is egyre nagyobb az érdeklődés a pálinka iránt. A Magyarországon termelt nemes gyümölcsök mellett több vadon termett növény terméséből, illetve szőlőtörkölyből is kiváló párlat készül melyek zamata egyedülálló az egész világon. A pálinka készítés múltját és jelenét bemutató kiállítás ennek a nemes italnak a megismerését segíti.
    A kiállításokhoz kapcsolódóan több film is készült neves borászok, pálinkafőző mesterek és kádárok közreműködésével. Az interaktív tárlatlátogatást különleges látványelemek is színesítik: 3D-s fényképezés, interaktív padló és véralkohol kalkulátor.
    A borház harmadik szintjén időszakos kiállítótér kerül kialakításra, ahol az italfogyasztás és a gasztronómia kultúrtörténetéhez köthető tárlatok váltják egymást folyamatosan. A 2014. márciusában nyíló első kiállítás a dugóhúzó történetét mutatja be.
*
A Cellarium nem csak egy kiállítóhely, hanem egy élő és folyamatosan bővülő tudástár. A kialakított foglalkoztató térben bor és a pálinka ismereti előadások és kurzusok várják az érdeklődőket. Az elmélet mellett megrendezésre kerülnek majd standard és különleges italkóstolók gasztronómiai kalandozásokkal kiegészítve.
*
A pince természetesen az önfeledt szórakozás színtere is. Hangulatos kamarakoncertekkel és gasztrokultúrális rendezvényekkel igyekszik az Avasi Pincesort népszerűsíteni és egykori fényét visszaadni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!