Palackba zártan is hozzájuthatunk már az idén a Hernádszentandráson termelt BioSzentandrás bio zöldségekhez. A 445 lelkes kis abaúji település három évvel ezelőtt merte álmodni azt: a föld újra megtartja az itt élőket. Az akkori jövő mára valósággá vált. A tavaly európai innovációs díjjal kitüntetett közösség 2014-ben újabb lépést tesz előre.
Boldogok vagyunk, mert tavaly évvégén egy pályázati sikernek köszönhetően megépül tavaszra a feldolgozó üzemünk- mondja Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere. Boldogok vagyunk azért is, mert tavaly európai dicséretet kaptunk, ami visszaigazolása annak, hogy jó úton járunk, jól döntöttünk akkor, amikor nagyapáink örökét, a földet választottuk a jövőnknek. Ha visszagondolok erre a három évre, olyan érzéseket éltünk meg, mint amikor egy család összefog arra, hogy megépítik a házukat. Tudják, mit akarnak, de azzal is tisztában vannak: nem áll rendelkezésükre minden forrás, azt menetközben kell előteremteniük. Így vagyunk ezzel mi is, tégláról téglára építkezünk.
BioSzentandrás 2013-ban azt tűzte célul: ne csak a kiváltságosak privilégiuma legyen a bio, ökológiailag ellenőrzött zöldség. A termékszerkezet kialakításával, az árképzéssel, a Nyitott Kert akciójukkal elérték azt: BioSzentandrás a térség legnagyobb öko gazdaságává vált. Két és fél hektár a művelésbe vont területük, hat nagylégterű, három kislégterű fóliasátor is segíti a 12 hónapossá váló zöldségtermesztést. Megoldották a fóliák fűtésének a környezetbarát rendszerét, a tároló kapacitásra újabb pincéket vontak be. Tavaly 25 féle zöldséget termeltek, tízszeresére nőtt az eredeti francia levendula ültetvényük, a bogyós gyümölcseik is termőre fordultak.
A biokertészet, a bio csapat országosan ismertté és elismertté vált. Együttműködtek Szőke Andrással és Bede Róberttel, a Republic zenekarral, partnerük az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, kiváló kapcsolatot ápolnak a Budapesti Corvinus Egyetem szakembereivel, hallgatóságával. BioSzentandrás a beszállítója Magyarország legjobb vidéki étterme címet elnyert encsi Anyukám Mondta étteremnek. 2013 novemberében francia szenátusban a BioSzentandrás projekt gazdájaként Üveges Gábor polgármester átvehette a 2013-as Európai Territoria Innovációs Díjat.
A tavalyi sikerek után az idei esztendőben is újabb, a gyarapodás felé vezető lépéseket teszünk – mondja Üveges Gábor. Azt termeljük 2014-ben, amit igazán megszerettek a vásárlóink. A fűszerkertünket 10- 12 fajtára növeljük. Március végétől – a melegházaknak köszönhetően – már bio palántákkal várjuk Hernádszentandrásra a kertükben bio zöldséget termelni vágyókat. BioSzentandrás kertjéből friss zöldségek, konyhájából lekvárok, krémek, levek kerülnek majd a polcokra, amit helyben, és egy miskolci nagyáruház polcain, és egy bevásárló központ bio boltjában is megtalálhatnak majd. Továbbra is ott leszünk a helyi piacokon, gasztro fesztiválokon, és webshopunk segítségével azok is ízlelhetik majd BioSzentandrás ízeit, akik megyén túl élnek, és személyesen nem találkozhatunk velük.
A márkaépítési folyamat egyik legfontosabb állomásaként 2014 tavaszától egy új, letisztult arculattal jelenünk meg a vásárlók előtt, s nem titkolt célunk, hogy az év folyamán határozott lépéseket tegyünk abba az irányba, hogy újabb partnerek bevonásával az országban egyedülálló módon térségi méretűvé formáljuk az ökológiai termékek kínálatát…