2024. 10. 27. vasárnap

Szabina
1 EUR 405 HUF
1 GBP 485 HUF
Kezdőlap » Hírek » B.A.Z.-megyei hírek » Eséllyel a jövőbe: Szerencsre látogatott Kovács Zoltán államtitkár

Eséllyel a jövőbe: Szerencsre látogatott Kovács Zoltán államtitkár

Szerencsre látogatott Kovács Zoltán, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, hogy részt vegyen az Új Széchényi Program által közel 600 millió forinttal támogatott Gyerekesély program helyi nyitórendezvényén. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsi kistérség az ország egyik leghátrányosabb helyzetű területe. 18 települést foglal magába, amelyek mindegyikére jellemző az elvándorlás és a drasztikus népességcsökkenés. 2001 és 2012 között a cigány népesség részaránya a kistérség minden településén jelentősen növekedett, de teljesen romák lakta település nincs a kistérségben.

A rendszeres szociális segélyben részesülők száma 2010-ben az országosan jellemző háromszorosa volt. Míg a gazdaságilag aktív népesség aránya lényegesen alatta marad az országosnak, és a térséget alacsony foglalkoztatás, illetve súlyos munkanélküliség jellemzi, addig a kiskorúak aránya számottevően magasabb az átlagosnál, a családok többségében legalább három gyermeket nevelnek.

A Gyerekesély program helyi indulása előtt ezért kiemelt problémát jelentettek a fiatalokkal kapcsolatos foglalkozások, szolgáltatások – nyári napközi, táboroztatás, étkeztetés – hiányosságai. Az Új Széchenyi Terv támogatásával futó projektre, amely idén áprilisban kezdődött, e hiányosságok komplex megoldására pályázott a Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás.

A két éves időszak célja a szegénység, és azon belül különösen a gyermekszegénység csökkentése, valamint ezek újratermelődésének, generációk közötti átörökítésének megelőzése a gyermekek többirányú támogatása. A családok bevonásával, a szülők aktív részvételével szervezett foglalkozásokra épül az aktív szociális munka, mely alkalmazásával az élet számos területén valósul meg intézményi fejlesztés és szolgáltatásbővítés, mint például a gyermekjólét és családsegítés, az egészségügyi szolgáltatások, az oktatás, a kultúra, a sport, a közösségfejlesztés terén. Az államtitkár a megnyitón is hangsúlyozta, hogy politikai ciklusokat és generációkat átívelő programokra van szükség, ezért a jövőben a 2–3 éves projektek helyett, lehetőség szerint 4–5 éves futamidőkkel lenne célravezető tervezni, hogy a kiépített jó gyakorlatok hatásai láthatóvá és stabillá váljanak.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp