2024. 10. 28. hétfő

Simon, Szimonetta
1 EUR 405 HUF
1 GBP 485 HUF
Kezdőlap » Közélet » Köztünk szólva » Minek Miskolcra három alpolgármester?

Minek Miskolcra három alpolgármester?

Zsiga és Kiss gyakorlatilag feladat nélkül maradt. Előbbi havi bruttó 666 ezret kap az alpolgármesterkedésért, utóbbi titkolja.

Ha az egészségügyi és oktatási intézményeket államosították, ha a sportfeladatok ellátására külön menedzsmenttel, felügyelő bizottsággal ellátott sportholdingot hoztak létre, ha a kulturális intézményeket a szintén külön menedzsmenttel felszerelt Miskolci Kulturális Központ irányítja, akkor mégis mit csinálnak azok az alpolgármesterek, akik jelentős fizetésért ezeket a szakterületeket felügyelték eddig? Ezt a kérdést feszegette szerdai miskolci tájékoztatóján Bazin Géza szocialista önkormányzati képviselő. Megítélése szerint a háromból két alpolgármester minimum felesleges: Pfliegler Péternek (a képen középen) akad ugyan munkája, ő felügyeli a városüzemeltetést, de Kiss Gábor (a képen balra) és dr. Zsiga Marcell (a képen jobbra) havi több százezer forintos fizetésért maradt szakterület nélkül. Úgy véli, az alpolgármesterek fizetését jobb helyre is elkölthetné a végletekig kisemmizett önkormányzat, például az utak és a csapadékvíz-elvezető árkok rendbe tételére.

Nem szeretnék herdálni a miskolciak pénzét – erre hivatkozott dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere megválasztása után, amikor kiderült, a korábbi szocialista városvezetési modelltől eltérően Miskolc önkormányzata nem három, hanem csak két alpolgármesterrel kezdi meg a 2010-2014 közötti ciklust. A nagy spórolás egészen 2012 februárjáig tartott, akkor a közgyűlés fideszes többsége úgy döntött, mégiscsak szükség van egy harmadik alpolgármesterre is. Dr. Zsiga Marcell és Pfliegler Péter mellé kinevezték Kiss Gábort is, feladata a kulturális és oktatási ügyek felügyelete lett. E szakterületek korábban dr. Zsiga Marcellhez tartoztak, ám ő mégis maradhatott alpolgármester: továbbra is felügyelhette a sportot, emellé megbízták a parlamenti kapcsolattartással. Hogy ez utóbbiba alpolgármesterként mekkora energiát fektetett, nem tudni, mert Zsigának egy másik fizetett tisztségéből kifolyólag amúgy is látogatnia kell az Országgyűlés üléseit, ő ugyanis a 2. számú országgyűlési választókerület (Miskolc belvárosa) képviselője.

Sajtótájékoztatóján Bazin Géza elmondta: tekintve, hogy két alpolgármesternek ma már tulajdonképpen semmi dolga, érthetetlen, minek tartja őket a miskolciak pénzéért aggódó városvezető képében tetszelgő polgármester. Zsigának például biztosan van szolgálati autója is, amit a nap 24 órájában, még hétvégén is használ. A dologtalan alpolgármestereknek adott pénzt a képviselő szerint nyugodtan fordíthatta volna a város például az utak kátyúzására (a tavasszal elkezdett kátyúzási munkák befejezését először nyárra, majd iskolakezdésre ígérték, most szeptember van, s van olyan utca, ahol még mindig kerülgetni kell a gödröket), vagy – hogy a perecesi választókerületéből mondjon példát – a júniusi zivatarok okozta károk helyreállítására. Mint mondta, a mai napig sem sikerült rendbe tenni azt a murvás utat Perecesen, amelybe a lezúduló víz 1,5 méter mély (!) krátert mosott, de ugyanott az eldugult csapadékvíz-elvezető csatornákat is ki kellene tisztíttatni, addig, amíg nagyobb baj nem lesz.

*

Bazin Géza érdeklődésünkre nem tudott pontos összeget mondani arról, hogy mennyibe kerülnek a miskolci adófizetőknek az alpolgármesterek. Mi utána néztünk. Vagyonnyilatkozataik szerint tavaly dr. Zsiga Marcell önkormányzati képviselői tiszteletdíján felül havi bruttó 666 ezer forintért, míg Pfliegler Péter havi bruttó 593 ezer 650 forintért alpolgármesterkedett. Azt, hogy az alpolgármesterségből Kiss Gábornak tavaly mennyi jövedelme származott, nem tudni: a vagyonbevallásában – valószínűleg törvénysértő módon – ezt nem tünteti fel. Annyi bizonyos, hogy Kiss Gábor havi bruttó bérét kinevezésekor 555 ezer forintban állapította meg a közgyűlés fideszes többsége, úgy, hogy maximum havi bruttó 111 ezer forint költségátalányt is megítélt neki. A vagyonnyilatkozatában ugyanakkor csupán azt tüntette fel az alpolgármester, hogy tavaly bruttó 306 ezer forintot kapott tananyag-fejlesztésért és tételkészítésért a Miskolci Egyetemtől, illetve a Nemzeti Szakképzési Intézettől bruttó 372 ezer forintot. Hogy ezt utóbbit mire, azt nem kötötte a miskolciak orrára.

Forrás:eszakonline.hu

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

A Rotary Ifjú Zseni idei nyertesei
Augusztusban fölszállt a fehér füst…, a sok-sok pályázó közül megtaláltuk azt a három tehetséges fiatalt, akik ebben az évben megnyerték pályázatunkat…

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp