2024. 10. 28. hétfő

Simon, Szimonetta
1 EUR 405 HUF
1 GBP 486 HUF
Kezdőlap » Hírek » B.A.Z.-megyei hírek » Szikszó kormányzati segítséget vár a volt szovjet hősi temető ügyében

Szikszó kormányzati segítséget vár a volt szovjet hősi temető ügyében

Beigazolódott  a kegyeletsértés  és a nem szakszerűen elvégzett exhumálás gyanúja Szikszón a volt szovjet hősi temető  1999-ben történt feltárásánál. Az elmúlt napokban több  emberi maradványt találtak a szikszói óvoda udvarán.

Egy családjában személyesen érintett ukrán állampolgár  Zvarych Vladyslav kezdeményezésére – a nemzetközi egyezmények alapján- azért indult meg az eljárás, mert alapos volt a  gyanúja arra: az 1999-ben történt exhumálást az akkori városvezetés, Panyik József polgármester vezetésével nem megfelelően, kegyeletsértően hajtotta végre. Az 1999-ben készült jegyzőkönyvek alapján mindössze 70-80 halottat helyeztek a szikszói köztemetőbe, pedig több mint 600-an nyugszanak az említett területen.

 

Csütörtökön Szikszón Füzesséri József polgármester vezetésével egy bizottságot hoztak létre az ügy megnyugtató rendezésére. A bizottság tagja lett Zvarych Vladyslav ukrán állampolgár, az ukrán konzul és az Oroszországi Föderáció Nagykövetsége  első titkára, akik  javaslatot fogalmaztak meg  a Háborúban Elhunyt Áldozatok és Politikai Üldözöttek Emlékének Megörökítését Intéző Állami Tárcaközi Bizottsághoz. Két lehetséges megoldás jöhet szóba: a szikszói óvoda udvaron található volt temető teljes feltárása és áthelyezése a köztemetőbe, vagy a köztemetőből történő 70-80 holtest visszaszállítása az eredeti helyére, és a kegyeleti hely újra kialakítása.

 

Füzesséri József mélységes felháborodása mellett annak is hangot adott: Szikszó Önkormányzata nem rendelkezik azzal a forrással , amellyel  az előző városvezetés hibájából történő  problémát önerőből megoldhatná.  Ezért kormányzati segítséget vár. Az elkövetkező napokban megkeresik a Miniszterelnöki Hivatalt, a Honvédelmi Minisztériumot, a Külügyminisztériumot, és az Önkormányzati Minisztériumot- bízva abban- hogy mielőbbi anyagi segítséget kapnak  a nemzetközileg is preferált ügyben.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp