2025. 05. 11. vasárnap

Ferenc

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Gazdaság » Gazdaság » Vegyszermentes ételek közvetlenül a termelőktől
royal_magazin_PNG

Vegyszermentes ételek közvetlenül a termelőktől

Termelői és fogyasztói oktatás a minőségi élelmiszer érdekében
Magyarországon is egyre elterjedtebb az a kezdeményezés, mely a termelők és fogyasztók közötti kapcsolat megerősítésére, valamint a közösségi mezőgazdálkodás két formájára, a doboz rendszerekre és bevásárló közösségekre fekteti a hangsúlyt. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) támogatásával újabb képzés indul áprilisban, amely során a közösségi mezőgazdálkodás (Community Supported Agriculture, CSA) rendszerét szeretnék szélesebb körben ismertetni. Hazánkban is egyre szélesebb körben válik ismerté a közösségi mezőgazdálkodás programja, melynek során külön figyelmet fordítanak azokra a városban lakó közösségekre, akik nyitottnak érzik magukat erre az életmódváltásra.

A közösségi mezőgazdálkodás olyan lehetőségeket rejt magában, amely alapjaiban elveti az egyes élelmiszerek üzlethálózatokban történő vásárlását. A kistermelőkre és fogyasztókra épülő közösségekben a tagok elköteleződnek egymás mellett, így a fogyasztók függetlenül működő kisgazdaságokból szerezhetik be a különböző élelmiszereket. A termelés legtöbb esetben káros vegyi anyagoktól mentes módon történik, melynek nemcsak környezetkímélő hatása van, de lehetővé teszi, hogy a háztartásokba friss, minőségi élelmiszer kerüljön. Sőt, ez a fajta eljárás egyben költséghatékony is, hiszen az egyes termékeknek nem kell több száz kilométert utazniuk, hogy a vásárlókhoz eljussanak, nem beszélve arról, hogy ez csökkentett széndioxid kibocsátással jár.

A doboz rendszer lényege a termelő és a vevő között létrejövő megállapodás, melynek során a fogyasztó egy bizonyos összeg kifizetésével kap jogosultságot a gazdaságban megtermett élelmiszerre. Az ilyen kezdeményezések esetében a gazdálkodó pontosan megtervezi, hogy mennyit kell termelnie a hozzá csatlakozó családok ellátására. A gyakorlatban ez legtöbbször úgy működik, hogy a gazdához csatlakozó vásárlók hetente elmennek egy átvevő pontra (ez lehet a gazdaságban vagy egy közösségi helyen), ahol azt a zöldséget, gyümölcsöt vagy egyéb terméket tudják átvenni, amit a héten számukra termelt a gazdaság. Az elköteleződésben vállaltak szerint ez azt jelenti, hogy nyáron jóval több terményt kapnak a közösség tagjai, mint télen, amikor kevesebb terem.

„Magyarországon most kapott lendületet a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma, ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete gyakorlatközpontú képzésekkel szeretné segíteni a helyi közösségeket abban, hogy elindíthassák saját kezdeményezéseiket. A képzésekre egyaránt várjuk a gazdálkodókat és a vásárlókat is, hiszen a két fél elköteleződése nélkül nem működhetnek ezek a rendszerek. Az egy napos rendezvényeken szó esik majd a közösségi mezőgazdálkodás elméleti hátteréről és a gyakorlati tudnivalókkal is szeretnénk megismertetni az érdeklődőket. Minden alkalommal a vendégünk lesz egy olyan gazdálkodó, aki már több éve működtet dobozrendszert, így meg tudja velünk osztani tapasztalatait, és tanácsokkal látja majd el a most indulókat.”– mondta Perényi Zsófia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

A témához kapcsolódóan a Darányi Ignác Terv keretében megvalósuló képzésben, melyet áprilisban és májusban tart a Tudatos Vásárlók Egyesülete, az alábbi kezdeményezést hivatottak népszerűsíteni. A Veszprémben, Szegeden és Gömörszőlősön helyet kapó esemény, nemcsak az organikus és környezettudatos életmód elsajátítását támogatja, hanem hosszú távon segíti a kisgazdaságok és a vidéki térségek fennmaradását, mindez pedig gazdaságilag és társadalmilag is kedvező hatással van a helyi kisközösségekre.

A városlakók számára nem ismeretlen fogalom a gondosan előállított helyi termékek utolérhetetlen ízvilága. Budapesten például már rendszeresen megrendezésre kerülő hétvégi háztáji piacok várják az érdeklődőket, ahol őstermelőktől vásárolhatnak zöldséget, gyümölcsöt, fűszernövényeket, és egyéb gasztronómiai különlegességeket.

A közösségi mezőgazdálkodáshoz csatlakozó közösségek sikeres működésük érdekében külön figyelmet fordítanak a tagok közti kölcsönös, bizalmi kapcsolat kialakítása, mely elősegíti az élelmiszerek minél hatékonyabb módon történő értékesítését a helyi termelők és vásárlóik között. A kezdeményezésben való részvétel különösen hasznos lehet a kisgyermekes családok számára, akiknek kifejezetten fontos, hogy egészséges élelmiszerek kerüljenek az asztalra. A program emellett alapjaiban hozzájárul a gazdák anyagi biztonságának megteremtéséhez és nem utolsó sorban ahhoz, hogy a fogyasztók már ismert forrásból jussanak hozzá a különböző termékekhez és hosszú távon elköteleződjenek az egyes termelők mellett.

Tudatos Vásárlók Egyesületének képzései:

·         2013. április 20. (szombat) 9.30-16.30 Veszprém

·         2013. április 27. (szombat) 9.30-16.30 Szeged

·         2013. május 11. (szombat) 9.30-16.30 Gömörszőlős (Miskolcról busz biztosítása az érdeklődőknek)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!