Termelői és fogyasztói oktatás a minőségi élelmiszer érdekében
Magyarországon is egyre elterjedtebb az a kezdeményezés, mely a termelők és fogyasztók közötti kapcsolat megerősítésére, valamint a közösségi mezőgazdálkodás két formájára, a doboz rendszerekre és bevásárló közösségekre fekteti a hangsúlyt. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) támogatásával újabb képzés indul áprilisban, amely során a közösségi mezőgazdálkodás (Community Supported Agriculture, CSA) rendszerét szeretnék szélesebb körben ismertetni. Hazánkban is egyre szélesebb körben válik ismerté a közösségi mezőgazdálkodás programja, melynek során külön figyelmet fordítanak azokra a városban lakó közösségekre, akik nyitottnak érzik magukat erre az életmódváltásra.
A közösségi mezőgazdálkodás olyan lehetőségeket rejt magában, amely alapjaiban elveti az egyes élelmiszerek üzlethálózatokban történő vásárlását. A kistermelőkre és fogyasztókra épülő közösségekben a tagok elköteleződnek egymás mellett, így a fogyasztók függetlenül működő kisgazdaságokból szerezhetik be a különböző élelmiszereket. A termelés legtöbb esetben káros vegyi anyagoktól mentes módon történik, melynek nemcsak környezetkímélő hatása van, de lehetővé teszi, hogy a háztartásokba friss, minőségi élelmiszer kerüljön. Sőt, ez a fajta eljárás egyben költséghatékony is, hiszen az egyes termékeknek nem kell több száz kilométert utazniuk, hogy a vásárlókhoz eljussanak, nem beszélve arról, hogy ez csökkentett széndioxid kibocsátással jár.
A doboz rendszer lényege a termelő és a vevő között létrejövő megállapodás, melynek során a fogyasztó egy bizonyos összeg kifizetésével kap jogosultságot a gazdaságban megtermett élelmiszerre. Az ilyen kezdeményezések esetében a gazdálkodó pontosan megtervezi, hogy mennyit kell termelnie a hozzá csatlakozó családok ellátására. A gyakorlatban ez legtöbbször úgy működik, hogy a gazdához csatlakozó vásárlók hetente elmennek egy átvevő pontra (ez lehet a gazdaságban vagy egy közösségi helyen), ahol azt a zöldséget, gyümölcsöt vagy egyéb terméket tudják átvenni, amit a héten számukra termelt a gazdaság. Az elköteleződésben vállaltak szerint ez azt jelenti, hogy nyáron jóval több terményt kapnak a közösség tagjai, mint télen, amikor kevesebb terem.
„Magyarországon most kapott lendületet a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma, ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete gyakorlatközpontú képzésekkel szeretné segíteni a helyi közösségeket abban, hogy elindíthassák saját kezdeményezéseiket. A képzésekre egyaránt várjuk a gazdálkodókat és a vásárlókat is, hiszen a két fél elköteleződése nélkül nem működhetnek ezek a rendszerek. Az egy napos rendezvényeken szó esik majd a közösségi mezőgazdálkodás elméleti hátteréről és a gyakorlati tudnivalókkal is szeretnénk megismertetni az érdeklődőket. Minden alkalommal a vendégünk lesz egy olyan gazdálkodó, aki már több éve működtet dobozrendszert, így meg tudja velünk osztani tapasztalatait, és tanácsokkal látja majd el a most indulókat.”– mondta Perényi Zsófia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.
A témához kapcsolódóan a Darányi Ignác Terv keretében megvalósuló képzésben, melyet áprilisban és májusban tart a Tudatos Vásárlók Egyesülete, az alábbi kezdeményezést hivatottak népszerűsíteni. A Veszprémben, Szegeden és Gömörszőlősön helyet kapó esemény, nemcsak az organikus és környezettudatos életmód elsajátítását támogatja, hanem hosszú távon segíti a kisgazdaságok és a vidéki térségek fennmaradását, mindez pedig gazdaságilag és társadalmilag is kedvező hatással van a helyi kisközösségekre.
A városlakók számára nem ismeretlen fogalom a gondosan előállított helyi termékek utolérhetetlen ízvilága. Budapesten például már rendszeresen megrendezésre kerülő hétvégi háztáji piacok várják az érdeklődőket, ahol őstermelőktől vásárolhatnak zöldséget, gyümölcsöt, fűszernövényeket, és egyéb gasztronómiai különlegességeket.
A közösségi mezőgazdálkodáshoz csatlakozó közösségek sikeres működésük érdekében külön figyelmet fordítanak a tagok közti kölcsönös, bizalmi kapcsolat kialakítása, mely elősegíti az élelmiszerek minél hatékonyabb módon történő értékesítését a helyi termelők és vásárlóik között. A kezdeményezésben való részvétel különösen hasznos lehet a kisgyermekes családok számára, akiknek kifejezetten fontos, hogy egészséges élelmiszerek kerüljenek az asztalra. A program emellett alapjaiban hozzájárul a gazdák anyagi biztonságának megteremtéséhez és nem utolsó sorban ahhoz, hogy a fogyasztók már ismert forrásból jussanak hozzá a különböző termékekhez és hosszú távon elköteleződjenek az egyes termelők mellett.
Tudatos Vásárlók Egyesületének képzései:
· 2013. április 20. (szombat) 9.30-16.30 Veszprém
· 2013. április 27. (szombat) 9.30-16.30 Szeged
· 2013. május 11. (szombat) 9.30-16.30 Gömörszőlős (Miskolcról busz biztosítása az érdeklődőknek)