A kabátszalonna históriája:
A fotón Gyimesi József, demecseri lakos „Juliska” nevű mangalica disznójából, Ajak Nagyközség Önkormányzatának segítségével és közreműködésével készült, kabátszalonna látható. „Juliska” vágás előtti súlya 235 kg volt. Gyimesi József kabátszalonna elképzelését, az ajaki Rozinka Miklós és Molnár Károly hentesek valósították meg.
Gyimesi József meséli: „-A vágásnál résztvevő több hentes véleménye alapján a kabátszalonna becsült súlya 120-130 kg-ra tehető. A kabátszalonna jelenleg a tartósítás fázisában van, mely a pácolással együtt 5 hétig tart. Ezután meleg füsttel tartósítjuk. A füstölés után a padláson érlelés, szikkasztás következik. A cél az, hogy olyan szalonna minőséget érjünk el, ami évekig elálló és fogyasztható legyen. Amennyiben sikerül a technológiai folyamatot kivitelezni, akkor 2014-re országos-európai és világrekordra szeretnénk kísérletet tenni.”