Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Syngenta Országos Borversenyt. A siófoki díjátadón elhangzott: nehéz dolga volt a szakértő zsűrinek, mert kiváló borok sorakoztak fel az ország valamennyi borvidékéről. A gálán átadták a legjobbaknak ítélt Quadris-díjakat is, ezt idén a Béres Szőlőbirtok 2007-es Béres Tokaji 6 Puttonyos Aszúja, a Schieber Pincészet 2011-es Cabernet Franc-ja és a Varga Pincészet 2009-es ’Aranymetszés” Balatoni Olaszrizling bora érdemelte ki.
Magyarországon jelenleg csaknem 80 ezer termelő foglalkozik szőlőtermesztéssel, ebből jelentős arányt képviselnek az 1 hektár alatti területtel rendelkezők. Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója kifejtette: a borászok a jó növényvédelmi technológia mellett kifogástalan borászati technológiát alkalmaznak termékeik készítésénél. Hiszen csak egészséges szőlő tud megfelelő minőségű boralapanyagot teremni. E két terület – a növényvédelem és a borászat – összehangolt munkájának eredményeit a fogyasztók élvezhetik a fajtajelleges, kiváló minőségű borok fogyasztásával. A fejlődés egyértelműen leszűrhető, mert a borászatok szép sikereket érnek el a nemzetközi mezőnyben is.
– Örömteli, hogy idén is 140 borász nevezett az ország szinte összes borvidékéről – mondta Czigány Tibor. – A beérkezett 373 nevezést a nevező cégek borászaiból kialakított 10 bizottság bírálta el. Idén már lényegesen nagyobb összetettség és gazdagabb gyümölcsaroma volt jellemző a Syngenta borversenyre benevezett fehér és rozé borokra, a borászok tudatossága örömteli számunkra. A vörösborok tekintetében a szőlő alapanyag mellett kiemelkedő fontosságú az érlelés, mely a benevezett 106 vörösbor minőségét nagymértékben meghatározta.
Az aszály éve volt 2011 után a tavalyi év is, viszont a borászok az előző év tapasztalatai alapján a helyes szüreti időpont megválasztása mellett nagy odafigyeléssel kiváló minőségű borokat készítettek, értékelt dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének docense, a borverseny elnöke.
2012-ben súlyos betegségekkel nem kellett a gazdáknak szembenézniük, viszont a szakszerű növényvédelmi technológia megválasztása és alkalmazása a száraz években is rendkívül fontos, jelentette ki dr. Májer János. A Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója kifejtette: az egymást követő második száraz év sok helyen kényszerérést okozott, idén is tapasztalható volt a magas mustfokok mellett az alacsony savtartalom, így azok a pincék tudtak magas minőségű, fajtakarakterrel bíró bort produkálni, amelyek borászai időben leszüretelték a szőlőt.
A siófoki gálán átadták a legkiválóbb boroknak járó Quadris-díjakat, ezt idén a Béres Szőlőbirtok 2007-es Béres Tokaji 6 Puttonyos Aszúja, a Schieber Pincészet 2011-es Cabernet Franc-ja és a Varga Pincészet 2009-es ’Aranymetszés” Balatoni Olaszrizling bora érdemelte ki. Hét bor nagyarany, 74 arany, 161 ezüst, 109 bronz minősítést kapott, 18-an pedig oklevelet vettek át.
Quadris-díj:
Borászat Fajta Évjárat Borvidék
Béres Szőlőbirtok Kft. Béres Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2007 Tokaji borvidék
Schieber Pincészet Cabernet Franc 2011 Szekszárdi borvidék
Varga Pincészet Kft. „Aranymetszés” Badacsonyi Olaszrizling 2009 Badacsonyi borvidék
Nagyarany:
Borászat Fajta Évjárat Borvidék
Ostoros-Novaj Bor Zrt. Egri Merlot – Pinot Noir Rosé 2012 Egri borvidék
Mészáros Borház Kft. Szekszárdi Syrah 2011 Szekszárdi borvidék
Koch-Vin Kft. Cabernet Sauvignon Barrique 2011 Hajós-Bajai borvidék
Koch-Vin Kft. Cserszegi Fűszeres 2012 Hajós-Bajai borvidék
Günzer Zoltán Ördögárok 2008 Villányi borvidék
Babits Pincészet Tokaji Aszú 2006 Tokaji borvidék
Tolcsva-Bor Kft. Tokaji 5 Puttonyos Aszú 2005 Tokaji borvidék