2024. 10. 28. hétfő

Simon, Szimonetta
1 EUR 405 HUF
1 GBP 486 HUF
Kezdőlap » Gazdaság » Gazdaság » Befejeződtek a kivitelezési munkálatok Felsődobszán

Befejeződtek a kivitelezési munkálatok Felsődobszán

2012. november 27-re fejeződnek be a védmű kivitelezési munkálatok Felsődobsza községben. A 2829 méter hosszúságban megépült árvízvédelmi létesítménynek köszönhetően, a település közvetlenül veszélyeztetett 307 főnyi lakosának, közvetve a teljes lakosságnak – 907 fő – árvízzel szembeni biztonsága válik megoldottá.

A COLAS-ALTERRA Zrt. és a Mészáros és Mészáros Kft által alkotott Felsődobsza 2011 Konzorcium kivitelezésében az építési munkálatok végig a szerződés szerinti ütemben haladtak. Az időközben elvégzett geodéziai mérések eredményei alapján a Hernád folyó, a bal part 52,200 fkm szelvénye környezetében mintegy 250 m hosszban az elmúlt időszak tartósan alacsony vízállásának mederképző, a part mozgását és medervándorlást előidéző hatása miatt veszélyesen megközelítette az építendő földgát nyomvonalát, és szakadó partfal alakult ki. A probléma megoldására újabb, eredetileg nem tervezett munkafolyamat elvégzésére volt szükség. A Mérnök pótmunkát rendelt el, melyet a lefolytatott közbeszerzési eljárás során a COLAS-ALTERRA Zrt. és a Mészáros és Mészáros Kft. által alkotott konzorcium nyert. Ennek következményeként a gátépítésre eredetileg megkötött vállalkozási szerződést a véghatáridő tekintetében módosítani kellett és a szerződéses teljesítési határidő az eredetileg tervezett 2012.08.03. helyett 2012.12.15 napjára változott. A kedvező időjárás folytán a Vállalkozó az építési munkát 2012.11.27-re készre jelentette.

A projekt eredményeként megvalósuló létesítmények:
– Megépül az adott folyószakaszra meghatározott mértékadó árvízszint fegyelembevételével tervezett 2829 m árvízvédelmi mű, melyből 1806 m földtöltés, 727 m árvízvédelmi vasbeton támfal.
– Beszerzésre került 296 m védekezési szakaszhoz szükséges mobil gát rendszer tartozékaival.
– Elkészül a veszélyes folyószakasz partbiztosítása összesen 525 m-en.
– Megépültek a műtárgyak, valamint a gát mentett oldali csapadékvizek elvezetését biztosító árkok,
– Megtörténik a gáttartozékok elhelyezése és a földgát füvesítése,
– A mobil gátrendszer biztonságos és szakszerű tárolási feltételeinek biztosítása érdekében, felújítással mobil gátház került kialakításra, melynek használatba vételi engedélyezési eljárása már folyamatban van.

A projekt sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepélyes záró rendezvénye 2012. november 30-án lesz.

A KEOP-2.1.2/2F/09-2010-0001 azonosító számú „Felsődobsza község árvízvédelmi fejlesztése” című projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával, 100% támogatási mérték mellett 737.932.894 Ft támogatási összegből valósul meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

Ilyen egy jó szakmunkás
A szakmunkás egy adott szakma képviselője, aki képesítéssel és képzettséggel rendelkezik az adott területen. Gyakran fizikai munkát végez, amely során…

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp