A jóízű, finom illatú fűszernövény régóta ismert, nagyon gyakran használt konyhafűszer, melyet a háztartásokban és a vendéglátóiparban is használnak.
A fahéj a fahéjfa és/vagy a kasszia kérgéből készült fűszer. Már az ókorban is rendkívül keresett volt; Indiából és Srí Lankáról több mint 2000 éve exportálják. A fűszerkereskedők valóságos rémmeséket terjesztettek róla, hogy magasan tartsák az árát. Az efféle „hírek” alapján írta le Plinius, hogy csak szörnyű denevérektől védett, eldugott mocsarakban terem.
Három fajtáját ismerjük. A legjobb minőségű a ceyloni, majd a kínai és végül a malabári fahéj. A két főbb variáns íze is különböző. Az amerikai konyhában népszerű kínai (cassia) fahéjban a csípős íz dominál, míg az Európában ismertebb ceyloni (zeylanicum) fajta enyhébb, finomabb ízű. Őrletlen állapotban kinézetük is könnyen megkülönböztethető, a ceyloni fahéj vékonyabb (papírszerű), a kínai kb. 1 mm vastag és fás.
Kétféle formában kerül forgalomba, őrölt és egész állapotban. Őrölten mézeskalács, almáslepény, rétes, diós piskótatészta, zsírban sült fánk, rizsételek , tejes ételek, míg egészben befőttek, kompótok, gyümölcslevesek, mártások, forralt borok és egyéb italok készítésére használjuk. Előszeretettel alkalmazza az illatszeripar is.
Árban a ceyloni jóval drágább, mégis, ha tehetjük Ceylonból származó fahéjat használjunk, mivel több gyógyító anyagot tartalmaz mint a Kínából származó. Nem árt, ha tudjuk, hogy mint sok mást is, a fahéjat is hamisíthatják. Ezért tanácsos eredeti származási országból származó csomagolást választani.
Hazánkba a 15. században érkezett el, és gyorsan beépült a nemesi konyha fűszerei közé. Mintegy 300 éven át harcoltak egymással portugálok, franciák és angolok a fahéj kereskedelmi monopóliumának megszerzéséért. Ez a fűszerháború számos emberáldozatot követelt. 1522-ben Magellán hajóiból csak egy tért vissza a Fűszer-szigetekről, ám több száz mázsa fűszerrel megrakodva. A hajó kapitánya jutalmul magas rangot és címerhasználati jogot kapott. Címerét két fahéjrúd, három szerecsendió és tizenkét szegfűszeg díszítette.
A fahéjat a 18. század végén hatalmas mennyiségben hozták be Európába. A hollandok valóságos fahéjhegyeket égettek el, hogy megakadályozzák árának zuhanását, ám az hamarosan így is annyira mérséklődött, hogy már mindenki asztalára jutott belőle. Mára a fahéj egyáltalán nem drága fűszer – még akkor sem, ha a régi magyar konyhához hűen nemcsak az édes alapú recepteknél, hanem a levesekhez és a sültekhez kínált mártásokba is teszünk belőle egy-egy csipetnyit.
Gyógyító hatása
A fahéj az emésztőszervekre gyakorolt hatásai mellett a szív- és érrendszerre, valamint a vércukorszintre is jótékonyan hat. A Brit Diabétesz szövetség lapjának októberi száma egy olyan, 12 hetes vizsgálatról számolt be, amelyben igazolták, hogy napi két gramm fahéj jelentősen csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást. A londoni Imperial College kutatói abból a korábbi eredményből indultak ki, mely szerint hogy napi fél teáskanál fahéj a II. típusú cukorbetegeknél jelentősen csökkenti a vércukorszintet, a triglicerid-szintet, az LDL (káros koleszterin) és a teljes koleszterin szintjét. Ezután megállapították, hogy két hónapig napi 2 g fahéj elfogyasztása jelentősen csökkenti a rosszul kontrollált II. típusú cukorbetegek HbA1c szintjét és magas vérnyomását. Ezért a fahéj étrend-kiegészítőként fogyasztása egy újabb lehetőség a vércukorszint és a vérnyomás szabályozására — természetesen a gyógyszeres kezelés mellett.
A fahéj bizonyos összetevői nagy mennyiségben mérgezőek, ugyanis az őrölt fahéjban található olajok (eugenol, kumarin) irritálhatják a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját vagy vérzékenységet okozhatnak. Így tehát a fahéj gyógyászati alkalmazása csak olyan speciális készítményekben engedélyezett, amelyekből ezeket az összetevőket már kivonták.
A fahéjról tudni kell tehát, hogy az egészségre is jó hatással van. Vizsgálatokkal is igazolták például, hogy hozzájárulhat a szervezet szénhidrát/cukor egyensúlyának fenntartásához. Emellett emésztésjavító, étvágyserkentő és gyomorerősítő hatása is ismert. A kanadai World News hetilapban megjelent írás a következő betegségeket említi, melyeket sikeresen gyógyíthat a méz és a fahéj keveréke:
Szívbetegség
Az összekevert mézet és fahéjat, lekvár vagy dzsem helyett, kenyérre kenve fogyasszák reggelente. Csökkenti a koleszterin szintet a szívben és az erekben, véd az szívinfarktustól. Akik már átestek rajta, a rendszeres fogyasztásával megelőzhetik a következőt. A méz és a fahéj visszaadja az erek rugalmasságát, megkönnyebbülést nyújt légszomjnál és felerősíti a szívverést.
Ízületi gyulladás
Akik ebben a betegségben szenvednek naponta – reggel és este – egy pohár meleg vízben keverjenek el 2 kanál mézet és 1 kiskanál fahéjat. Ha rendszeresen fogyasztják ezt az italt akár a krónikus arthritis-től is megszabadulhatnak. A Copenhaven-i egyetemen végzett kísérletekben részt vett 200 betegből 73-nál teljesen megszűntek a fájdalmak. Egy hónapon belül azok a betegek, akik képtelenek voltak mozogni, fájdalom nélkül tudtak járni.
Húgyhólyag gyulladás
Oldjanak fel egy pohár langyos vízben 2 kanál mézet és 1 kanál fahéjat. Az ital fogyasztásával megszüntethető a húgyhólyag és a húgyvezetékek gyulladása.
Felpuffadás
Indiában és Japánban folytatott vizsgálatok kimutatták, hogy a méz és fahéj megakadályozza a gázok kialakulását az emésztés folyamatában.
Immunrendszer
A méz és a fahéj mindennapi fogyasztása erősíti az immunrendszert, védi az emberi szervezetet a vírusok és a baktériumok ellen, megakadályozza a vírusos fertőzést. A méznek magas a vas és a vitamin tartalma, rendszeres fogyasztása erősíti a fehérvérsejteket a vírusok és a baktériumok elleni harcukban.
Koleszterin
Magas koleszterin szint csökkenését – két óra alatt 10%-ot – értek el betegeknél, akikkel 2 dl meleg vízben feloldott 2 kanál mézet és 3 teás kanál fahéjat itattak meg. Ennek a módszernek a napi háromszoros alkalmazásával meggyógyul a krónikusan magas koleszterin szinttel rendelkező beteg is. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy az eredeti méz magában fogyasztva is – napi rendszerességgel – megakadályozza a koleszterin szint növekedését.
Fogfájás
Egy rész fahéj és 5 rész méz keverékét kell háromszor a fájós fogra tenni és a fájás megszűnik.
Bőrbetegségek
A méz és a fahéj minden fajta bőrgyulladásra alkalmazható. Továbbá ekcémára és övsömörre is. A sérült bőrre kenjük a masszát.
Megfázás
Akiknél gyakori a megfázás naponta 3x kéne fogyasztaniuk 1 kanál langyos mézben elkevert 1/4 kanál fahéjat három napon keresztül. Ezzel gyógyítható a meghűlés, krónikus köhögés és a légcsövet, a hörgőket is kitisztítja.
Gyomor
A méz és a fahéj elűzi a gyomor bántalmakat és megvéd a gyomorfekély kialakulásától. Egy kanál fahéj és 2 kanál méz fogyasztása étkezés előtt megakadályozza a túlzott gyomorsav keletkezését a nehezebb ételek után is.
Fogyás
Minden reggel 1/2 órával a reggeli előtt (éhgyomorra) és este lefekvés előtt igyanak meg egy kis csésze fahéjas mézet. Rendszeres fogyasztásával súlycsökkenés érhető el.
Influenza
Spanyol tudósok kimutatták, hogy a méz olyan természetes anyagokat tartalmaz, melyek elpusztítják az influenza törzseket.
Fekély
Három kanál mézben egy kanál fahéjat kell elkeverni. A keletkezett masszát, lefekvéskor a fekélyre kell kenni, reggel pedig meleg vízzel lemosni. Egy hetes kúra után a fekély eltűnik.
Hosszú élet
Csökkenthetők az öregkorral járó nehézségek a mézből és fahéjból készült tea rendszeres fogyasztásával. 4 kanál mézet és 1 kanál fahéjat kell megfőzni 3 pohár vízben. Ajánlott 3x naponta 1/4 pohárral elfogyasztani ebből a teából.
Rákos megbetegedések
A közelmúltban Japánban és Ausztráliában végzett kutatások kimutatták, hogy eredményesen kezelhetőek a csontok, gyomor és belek rákos megbetegedései. Ezekben a betegségekben szenvedőknek egy hónapon keresztül, naponta három alkalommal egy kanál mézet és egy kanál fahéjat kéne fogyasztaniuk.
Krónikus fáradtság
A cukor, mely a mézben található segíti a fizikai erőnlét megtartását. Az idősebb korosztály betegei, akik 1:1 arányban fogyasztottak mézet és fahéjat mozgékonyabbak és fürgébbek voltak. Dr. Milton, aki ezeket a kutatásokat végezte, azt állítja, hogy egy kanál méz és egy kiskanál fahéj elkeverve vízben, és fogyasztva naponta többször, de főként délután 3 órakor (ekkor kezd a testi erő csökkenni) egy héten belül megújítja a test vitalitását.
Szájszag
A kellemetlen lehelet megakadályozható, ha reggelente a szájüreget öblögetjük meleg vízben elkevert mézzel és fahéjjal. Egész napra friss leheletet biztosít.
szerző: richpoi.com