Szánjunk időt a kozmetikum elkészítésére, teljen benne örömünk is.
Mielőtt elkezdenénk a krémek házi készítését, figyelnünk kell néhány pontra, amelyek a valódi sikert hozzák a saját készítésű krémjeinknek. Ahogy a kozmetikai termékek előállításánál szokás, a mi konyhai kozmetikánkban is az első helyen a higiénia álljon.
Tisztítsunk meg tehát minden alkalmazott eszközt és a munkafelületünket. Különösen fontos a krémes tégely fertőtlenítése. Ehhez olcsó izopropil-alkoholt töltsünk egy szórófejes flakonba, és minden részt szórjunk be vele. Ennek az értelme, hogy az eszközeink felszínén esetlegesen megtalálható baktériumok elpusztuljanak. Egy kicsit hagyjuk hatni az alkoholt, aztán tiszta vízzel öblítsük le. Figyeljünk oda, hogy mossuk meg a kezünket, mielőtt a krémes tégelyt megfogjuk, ez is segít megelőzni a baktériumképződést a saját készítésű krémünkben.
Ha nem szeretnénk alkohollal dolgozni, az összes eszközt betehetjük egy edény vízbe és rövid ideig forralhatjuk. Bár időigényesebb, de olcsóbb is, és ugyanazt a célt szolgálja.
Készítsünk elő most minden, a krém készítéséhez szükséges összetevőt és eszközt. Ennek előnye, hogy minden kéznél lesz, és nem kell sokáig keresgélni. Szánjunk időt a kozmetikum elkészítésére, teljen benne örömünk is.
Töltsük a krémhez szükséges vizet egy tűzálló üvegtálba. A csapvíz erre nem alkalmas, használjunk desztillált vizet. A vizet rövid ideig forraljuk, hogy minden baktérium elpusztuljon, és aztán hűtsük le 60 °C-ra.
Miközben hűl a víz, mérjünk le minden hozzávalót.
Állandó keverés mellett adjunk minden, a zsírfázishoz szükséges hozzávalót egy tűzálló üvegtálba, és melegítsük fel a tartalmát 65-70 °C-ra. Figyeljünk arra, hogy valóban minden olvadjon fel. Ha a keverék túl gyorsan ismét lehűlne, megint meg kell melegítenünk. Ne felejtsük el keverni.
A vízfázishoz szükséges összetevőket adjuk a vízhez, és közben állandóan keverjük. Ha a víz közben nagyon lehűlt volna, melegítsük fel még egyszer 65-70 °C-ra.
Ezután a vízfázis keverékét állandó keverés közben hozzáadjuk a zsírfázis összetevőihez. Keverjük addig, amíg a krém kézmeleg lesz. Ezután vegyítsük a többi nyersanyagot a krémhez, és keverjük tovább, amíg a krém teljesen kihűl. A krém lehűlését elősegíthetjük azzal, hogy az üvegtálat hideg vízfürdőbe állítjuk.
A saját készítésű krémet az előkészített tégelybe töltjük. Figyeljünk arra, hogy semmilyen szennyeződés ne kerüljön bele, mert ez csökkenti az eltarthatóságát.
Forrás:ImpulserMagazin