Amikor a csomagoláson az EU falevelet ábrázoló logóját látja, biztos lehet abban, hogy valóban ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszert vásárol. A (képen látható) logót kétéves átmeneti időszak után, július 1-jétől kezdődően minden csomagolt bioélelmiszeren el kell helyezni.
Ez a címke garantálja, hogy az élelmiszergyártók és a mezőgazdasági termelők maradéktalanul eleget tettek a bioélelmiszerekre vonatkozó szigorú uniós előírásoknak.
A szabályozás és a megfelelést igazoló logó arra szolgál, hogy előmozdítsa az ökológiai termelést, a biológiai sokféleséget, valamint a termőföld és az állatok magas szintű védelmét.
A biotermékek piaca folyamatosan bővült az utóbbi években. Az EU-ban vásárolt élelmiszerek kb. 2%-a rendelkezik ökológiai tanúsítással, és mintegy 200 ezer termelőüzem folytat biogazdálkodást.
Egyéb követelmények
Az uniós ökológiai logón a gyártóknak fel kell tüntetniük a tanúsítást végző szerv nyilvántartási számát és a bioélelmiszer előállításának utolsó láncszemét jelentő termelő, gyártó, feldolgozó vagy forgalmazó nevét. Az uniós logó kiegészítéseképpen nemzeti tanúsítási rendszerek védjegyeit is el lehet helyezni a terméken.
A logó elhelyezése továbbra sem lesz kötelező a csomagolás nélküli zöldségek és gyümölcsök, valamint az importált áruk esetében. A más országokból származó ökológiai termékek behozatalának előfeltétele, hogy az adott ország biogazdálkodásra és tanúsításra vonatkozó szabályait az EU az uniós normákkal egyenértékűnek ismerje el.
Következő lépések
Augusztus 1-jén új jogszabályok lépnek életbe a bioborra vonatkozóan. Idén februárban az EU megállapodást írt alá az Egyesült Államokkal a biotermékek kölcsönös elismeréséről. A megállapodás eredményeképpen csökkeni fognak az exportőrökre nehezedő bürokratikus terhek.
A Bizottság jelenleg tanulmányozza, miképp lehetne tovább javítani a biogazdálkodásra vonatkozó uniós előírásokat.
Az ökológiai termelés előtérbe helyezi a környezetvédelmet és az állatjólétet. A gazdálkodóknak kerülniük vagy drasztikusan csökkenteniük kell a szintetikus vegyszerek, például a műtrágyák, rovarirtók, adalékanyagok és gyógyászati készítmények használatát.
A bioélelmiszerként történő forgalmazás előfeltétele, hogy az élelmiszer mezőgazdasági eredetű összetevőinek legalább 95%-a biogazdálkodásból származzon. A géntechnológiával módosított szervezetek (GMO-k) és az azokból előállított termékek használata nem megengedett.
Forrás: Európai Bizottság