Amerikai kutatók szerint a meggylében található antioxidánsok javítanak az ízületi gyulladásban szenvedő betegek állapotán.
A meggylében található antioxidánsok javítanak az ízületi gyulladásban szenvedő betegek állapotán – hangzott el az Amerikai Sportorvosok Kollégiumának idei kongresszusán San Franciscóban. A kutatók szerint valamennyi élelmiszer közül a meggyben található a legtöbb gyulladáscsökkentő hatóanyag, a meggylékúra pedig semmilyen mellékhatással nem fenyeget.
Kerry Kuehl és munkacsoportja évek óta foglalkozik a meggylé gyógyhatásával. Korábbi dolgozatukban hosszútávfutók izomfájdalmainak csillapításáról számoltak be a gyümölcs segítségével. A kongresszuson elhangzott, hogy 20, ízületi gyulladásban szenvedő idős nőnek adtak három héten át naponta kétszer 355 ml meggylevet. Mindannyiuk fájdalmai jelentősen enyhültek, különösen azokra volt jótékony hatással, akiknek panaszai a legkínzóbbak voltak.
A munkacsoport tagjai szerint a meggyben található antioxidáns és gyulladáscsökkentő molekulák, az antocianinok olyan hatásosak, mint a gyógyszeripar ma ismert legnépszerűbb készítményei, és mellékhatásoktól nem kell tartani. MTI