2024. 10. 28. hétfő

Simon, Szimonetta
1 EUR 405 HUF
1 GBP 486 HUF
Kezdőlap » Hírek » Eu hírek » A Bizottság jóváhagyta a sport támogatását célzó magyarországi programot

A Bizottság jóváhagyta a sport támogatását célzó magyarországi programot

Az Európai Bizottság az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályoknak megfelelően jóváhagyta Magyarország javaslatát, amely szerint Magyarország állami finanszírozás keretében évi mintegy 60 millió eurót fordítana meglévő sportlétesítményeinek felújítására és fejlesztésére. A Bizottság egyetért azzal, hogy a finanszírozási rendszer közös érdekeket szolgál, és megfelelő biztosítékokkal minimálisra csökkenti a hivatásos sportegyesületek közötti verseny torzulásának lehetőségét.

„A hivatásos sportegyesületek által használt sportlétesítmények állami finanszírozása egyértelműen az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályok hatálya alá esik. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a magyar támogatási program megfelelő biztosítékokkal segíti elő a verseny torzulásának korlátozását illetve azt, hogy a program haszonélvezői nagy mértékben az állampolgárok legyenek” – jelentette ki Joaquín Almunia, a Bizottság versenypolitikáért felelős alelnöke.

A Magyarország által idén elfogadott program az állampolgárok sporttevékenységekben való részvételének arányát hivatott növelni. A program megvalósításához a sportlétesítmények korszerűsítésére és utánpótlás-nevelésre van szükség. Az intézkedés középpontjában Magyarország öt legkedveltebb csapatsportja – a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a jégkorong és a vízilabda – áll, mivel várhatóan ezeknek lesz a legnagyobb hatása a lakosság sporttevékenységére.

A magyarországi intézkedés és a benne foglalt biztosítékok vizsgálatát követően a Bizottság megállapította, hogy az intézkedés összeegyeztethető a Szerződés 107. cikke (3) bekezdésének c) pontjával, amely szerint megengedett „az egyes gazdasági tevékenységek vagy gazdasági területek fejlődését előmozdító támogatás, amennyiben az ilyen támogatás nem befolyásolja hátrányosan a kereskedelmi feltételeket a közös érdekkel ellentétes mértékben”.

Ahhoz, hogy a hivatásos sportegyesületek a program keretein belül támogatáshoz jussanak, olyan stratégiát kell kialakítaniuk, amely a közösség érdekeit szolgáló kezdeményezéseket foglal magában, például tömegsportprogramok szervezését, utánpótlás-nevelést vagy bizonyos idősávokban a sportlétesítmények igénybevételének a helyi lakosság számára történő biztosítását. Ha a felelős minisztérium ellenőrző szervezete is jóváhagyja a stratégiát, a sportegyesület támogatásban részesülhet, amelyet például meglévő sportlétesítményei biztonságának javítására fordíthat.

Mivel a magyarországi sportlétesítmények közel 90%-a köztulajdonban van, a hivatásos sportegyesületek is döntően köztulajdonba fognak beruházni. Ezenfelül a létesítmények használatáért megfelelő díjat kell majd fizetniük, illetve minden további állami segítséggel megvalósított beruházás tükröződni fog a bérleti díjakban. Továbbá a támogatási program keretében állami támogatásban részesülő valamennyi sportlétesítmény multifunkciós létesítmény lesz, amely sportrendezvényeken kívül egyéb rendezvények megtartására is alkalmas. Végül Magyarország szigorú felügyeleti és ellenőrzési mechanizmust vezetett be a támogatási program megfelelő megvalósításának biztosítása érdekében, és évente jelentést fog tenni a Bizottságnak.

Előzmények

Az állampolgárok egészsége és jóléte szempontjából a sport fontos szerepet játszik1. Az Európai Unió az EUMSZ 165. cikkében elismeri a sport fontosságát: „Az Unió a sport sajátos természetére, az önkéntes részvételen alapuló szerkezeti sajátosságaira,valamint a társadalomban és a nevelésben betöltött szerepére tekintettel hozzájárul az európai sport előmozdításhoz”.

A sportról szóló fehér könyvében a Bizottság kiemeli2, hogy a sport életkorra és társadalmi származásra való tekintet nélkül mindenkit elér, ezért óriási potenciállal rendelkezik, hogy Európa polgárait közelebb hozza egymáshoz. Fontos társadalmi szerepe – a közegészség javulása, a társadalmi befogadás, képzés stb. – és gazdasági vonatkozásai következtében a sport nagyban hozzájárulhat az Európa 2020 stratégiához, amelynek célja az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés megvalósítása3.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp