Hozzávalók:
vegyes zöldség: 3db sárgarépa, 3db petrezselyemgyökér, 1dbközepes zeller, 5-10 dkg zöldborsó, 5-10dkg szemes kukorica, 1 közepes burgonya
só,
őrölt bors,
1 kis fej vöröshagyma,
a húsgombócokhoz:
50 dkg darált sertés comb vagy lapocka
15dkg rizs
1db tyúktojás
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemlevél (szárított is lehet)
csipetnyi bors,
1 mokkáskanál pirospaprika
1 mokkáskanál só
az utóízesítéshez:
citromlé,
2 evőkanál étolaj
csipetnyi tárkony,
Elkészítés:
A zöldségeket karikára a burgonyát kockákra
vágom, majd a borsóval, kukoricával együtt egy lábasban étolajon megpárolom.
Sózom, borsozom. (Ne nagyon fűszerezzük, mert a gombóc is fűszeres.)
Amikor a zöldségek megpárolódtak (kb. 10 perc), felöntöm 1,5 liter vízzel megvárom, amíg felforr. Közben a darált húst, a tojást, a petrezselyemlevelet és a fűszereket összegyúrom.
A forrásban lévő leves alapba a húsmasszából gombócokat formálok majd a levesbe helyezem. Kis lángon kb. 40 perc alatt készre főzöm a gombóclevest.
Ízlés szerint utóízesítem tárkonnyal, citromlével.
Jó étvágyat kívánok!
Taksár ferenc