A nyár újabb ízletes gyümölccsel, a sárgabarackkal ajándékozott meg bennünket.
Így újra felkerestük Farkas Elemér gasztrokreátort, aki konyhájába invitált minket.
„Legyenek vendégeim az ízek világában.”
N.: Előételünk egy „Barackhármas”, amelynek első tagját minikolbásszal töltjük, ruccolával díszítjük, majd ostyakanálra helyezzük.
Klasszikus pálinkával tálaljuk.
A következő barackot rokforttal töltjük, és egy Design pálinkát kínálunk hozzá.
„Friss, házasítással készült barackpálinkát kínálunk. A Rákóczi pálinkák különlegessége, hogy a kisüsti módon készült pálinkát az egyutas pálinkafőzési technológiával, egy különleges alkoholfokon, 42 fokon kínáljuk ehhez a különleges nyári ízhez.”
N.: A „Barackhármas” utolsó tagját mangalica sonkával töltjük meg és salátával dekoráljuk. Ehhez a harmadik, Imperial Rákóczi barackpálinkát kínáljuk.
„Emeljük poharunkat II. Rákóczi Ferenc emlékére. Egészségükre!”
( A kész ételről egy kép kimerevítve, hozzávalók egymás alá kiírva, közben narrációban felsorolva)
N.: sárgabarack, kolbász, rokfort, mangalicasonka, ruccola, Klasszikus, Design és Imperial pálinka, ostyakanál .
2. rész- Leves
„A következő fogásunk egy pityókás barackrém leves lesz, sárgabarackból.
Az előre megtisztított, érett sárgabarackokat kettévágjuk, és egy turmixba helyezünk személyenként kb. 200- 250 gramm gyümölcsöt. Ez egy nagyon praktikus mixer… …
Mikor jó puhára turmixoltuk a gyümölcsöt, akkor friss tejszínt adunk hozzá… …simára kevert 2-3 kanál tejfölt… …és vaníliás cukorral ízesítjük.”
„Amikor jó simára mixeltük… …előrehűtött leveses lábasokba öntjük… …és elkészítjük utána a betétünket.”
N.: Most lássuk, mitől is pityókás ez a leves! A titok a leves betétjében van!
Hántolt mandulát 180 fokon ropogósra pirítunk, közben barackpálinkával meglocsoljuk.
A levest a pirított mandulával és sárgabarackkal dekorálva tálaljuk.
„Jó étvágyat kívánok”
N.: sárgabarack, tejszín, tejföl, vaníliás cukor, mandula, barackpálinka.
3. rész- Főétel
N.: A fő fogás ezúttal grillezett tarjaszelet hagymával, amelyhez köretnek sült, juhtúrós puliszkát ajánlunk.
A friss, ujjnyi vastag tarjaszeleteket kicsontozzuk…
„…majd elkészítjük a pácoláshoz szükséges fűszerkeveréket: mustárt…….fokhagymát……így nyáron javaslom, hogy friss fokhagymát használjunk, sokkal illatosabb, sokkal zamatosabb lesz……és fokhagymanyomóval törjük át……Majd édes hagymát és újhagymát kockára vágva……majd grill fűszerkeveréket…… és 2 kanál himalájai sóval ízesítjük……És friss, extra virgin olívaolajat adunk hozzá, hogy finom, krémes, kenhető legyen a pácunk, amikor a húst be fogjuk kenni vele.”
N.: Ezután a hozzávalókat simára turmixoljuk, és a hússzeleteket bekenjük vele.
A tarjához 7-8 milliméter vastagságúra szelt, himalájai őssóval fűszerezett hagymakarikákat grillezünk.
Ne feledkezzünk meg a köretről sem! A tarjához sült, juhtúrós puliszkát ígértünk!
Fogjunk hát hozzá elkészítéséhez!
Öntsünk egy fazékba három csésze vizet! Dobjunk bele másfél kanál konyhasót, majd jöhet egy csésze kukoricadara! Ezt folyamatos keverés mellett puhára főzzük.
Térjünk most vissza a tarjához!
180 fokra hevített, olívaolajjal meglocsolt vaslapon süssük a húst és a hagymást szép pirosra.
Gasztrokreátorunktól itt is megtudhatunk 1-2 fortélyt:
„Fontos, hogy előmelegített legyen, hogy egy kis pörzsanyagot kapjon a hússzeletünk, hogy a finom ízek bent maradjanak a hússzeletekben.
Megfordítjuk…… mind a két oldalát kicsit hirtelen……előmelegített lapon……finoman……összehúzza a pórusait a hússzeletnek……És lassan puhára sütjük.”
N.: Amíg a kukoricadara fő, előkészítjük a puliszkához a többi hozzávalót: 20 dkg juhtúrót, csíkokra vágott kolozsvári szalonnát, felkarikázott újhagymát és tejfölt.
A szalonnát kis olívaolajjal elősütjük.
A frissen főtt puliszkát rétegesen kis lábasokba helyezzük.
N.: A puliszka tetejére juhtúrót morzsolunk, megszórjuk hagymával és sült szalonnával.
Ezután előmelegített sütőben, 180 fokon 10-15 percig sütjük.
Míg puliszkánk sül, ne felejtsük el megfordítani a tarjaszeleteket a sütőlapon!
Következhet a tálalás!
„Az elkészült juhtúrós puliszkánkat és a tarjaszeleteket most kitálaljuk. Először a lábosban sült puliszkánkat tányérra helyezzük, majd a gyönyörűen pirosra sült hússzeleteket is a tányérra helyezzük. Majd a szép pirosra sült hagyma karikánkat…….a hús tetejére….”
„Az így kitálalt ételünket paprika karikával és ruccolával dekoráljuk. Chilipaprika vörös dekor fűszerrel a tányérokat megszórjuk……És az ételünkhöz a Magyarországon nyertes Mr. És Mrs. Pinot Noir-t kínáljuk. A Mrs. Pinot Noir-t inkább a puliszkához fogyasszák, a húsételhez pedig a Mr. Pinot Noir-t.
Jó étvágyat kívánok.”
( A kész ételről egy kép kimerevítve, hozzávalók egymás alá kiírva, közben narrációban felsorolva)
N.: Hozzávalók: tarja, hagyma,fokhagyma, mustár, grill fűszerkeverék, extraszűz olívaolaj, himalájai őssó, újhagyma
A puliszkához: kukoricadara, víz, só, hagyma, császárszalonna, juhtúró, tejföl.
4. rész- Desszert
„Most következik az utóételünk, ami egy kombinált ízvilágot kínál önöknek……egy klasszikus csokoládélikőrt töltünk.”
N.: A második pohárba cherry-s csokoládélikőr kerül, a harmadikba pedig chilis.
Ezután jöhet a gyümölcs!
„A sárgabarackokat felvágjuk, és egy barackpálinkás csokoládé drazséval megtöltjük. …….Ez a klasszikus csokoládés desszertünkhöz egy töltelék.
Majd mangalica sonkába betekerjük…….És, hogy még izgalmasabb legyen, ezt forró nyílt lánggal meg fogjuk pirítani.”
N.: Majd magozzunk ki cseresznyét, és ültessünk bele 70% kakaótartalmú étcsokoládét. A töltött cseresznyét csúsztassuk a sárgabarack közepébe…..utána pedig tekerjük be a mangalicasonkába.
A harmadik barackunk sem marad üresen. És, hogy ezt mivel töltjük?!
„…V.S.O.P. holland sajtkülönlegességgel fogjuk megtölteni. És, hogy egy kicsit pikáns legyen, egy kis chilipaprikát helyezünk bele. Mivel ehhez egy chilis csokoládét fogunk kínálni.”
N.: Ezt a barackot is tekerjük mangalicasonkába, majd tűzzük meg bambuszpálcikával.
Ha ezzel is megvagyunk, következhet a sütés.
„És az ilyen gyönyörű, pirosra sült, töltött barackokat az előre kiöntött csokoládélikőrök poharának tetejére helyezzük.”
( A kész ételről egy kép kimerevítve, hozzávalók egymás alá kiírva, közben narrációban felsorolva)
N.: Hozzávalók: klasszikus, cherry-s és chilis csokoládélikőr, sárgabarack, barackpálinkás csokoládé drazsé, cseresznye, étcsokoládé, holland sajt, chilipaprika, mangalicasonka.
„Elkészültek a különleges, csokoládé…likőr…sajt…és desszert egyben. Egy különleges utófogás.
A harmadik adagot önöknek készítettem kedves nézők. Remélem felkeltettem az érdeklődésüket és ellátogatnak hozzám. Legyenek a vendégeim, a viszont látásra.”
-freepress.eu-