2024. 10. 28. hétfő

Simon, Szimonetta
1 EUR 405 HUF
1 GBP 486 HUF
Kezdőlap » Hírek » Eu hírek » Szociális csúcs

Szociális csúcs

Szociális csúcs: Az EU a költségvetési megszorítások munkahelyekre és növekedésre gyakorolt hatásairól egyeztetett a munkavállalókkal és a munkáltatókkal Az európai munkavállalók és munkáltatók képviselőinek részvételével megrendezett háromoldalú szociális csúcson találkozott egymással José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelős uniós biztos, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és – a Tanács elnökségének képviseletében – Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Megbeszélésük középpontjában a költségvetési és államháztartási konszolidációnak a munkahelyekre és a növekedésre gyakorolt hatása, valamint a szociális partnerek irányításban játszott szerepe állt. A megbeszélésen a soron következő elnökségeket ellátó Lengyelország és Dánia miniszterelnöke és munkaügyi minisztere is részt vett.

A háromoldalú szociális csúcsot az Európai Tanács tavaszi ülése előtt rendezik meg, amelyen várhatóan megállapodás fog születni a gazdasági válság átfogó kezeléséről, és egy új irányítási struktúra mellett alapvető szerkezeti reformok kezdeményezésére is sor kerül majd.

Barroso elnök kijelentette: „Az Európai Tanács tavaszi ülése valóban gyökeres változásokat fog hozni, ami segíteni fogja a válság leküzdését, és növekedéshez, valamint munkahelyteremtéssel együtt járó fellendüléshez fog vezetni.”

Az elnök hozzátette: „Olyan menetrendre van szükségünk, amely intelligens, fenntartható és inkluzív növekedést biztosít, és erős szociális dimenzióval bír. Az Európa 2020 stratégia ilyen menetrend. Az éves növekedési jelentés és az Európaktum egyértelműen jelzi közös gazdaságpolitikai prioritásainkat. Ezek végrehajtásakor teljes mértékben tiszteletben fogjuk tartani a tagállami szociális párbeszédet, a munkaügyi kapcsolatok hagyományait, valamint a szociális partnereknek a kollektív tárgyalási folyamaton belüli önállóságát. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a háromoldalú szociális párbeszédet az Európa 2020 stratégia társadalmi kohézióval kapcsolatos alábbi célkitűzéseinek megvalósítására használjuk fel: a szegénység elleni küzdelem, a képességek javítása és a foglalkoztatás növelése”.

Az európai szociális partnerekhez szólva Andor László uniós biztos igyekezett eloszlatni azokat a félelmeket, amelyek szerint a megszorító intézkedések jelenlegi középpontba állítása akadályozná az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedést. Hangsúlyozta: „Európában a recessziót követően élénkülés tapasztalható, ez az élénkülés azonban még mindig törékeny és egyenlőtlen mértékű. Miközben tehát a költségvetési konszolidációval a fejlődést szolgáljuk, biztosítanunk kell, hogy a beruházások és munkahelyteremtés feltételei tovább javuljanak. Számomra ez kiemelt célkitűzés. A makrogazdaság stabilizációjára irányuló erőfeszítéseknek továbbra is összhangban kell állniuk a gazdasági és társadalmi fejlődéssel kapcsolatban az Európa 2020 stratégiában és az integrált iránymutatásokban megállapított, hosszú távú célkitűzéseinkkel”.

Hangsúlyozta a szociális párbeszédnek az európai válságkezelésben játszott szerepét: „A közelmúlt egyik legfontosabb tanulsága az, hogy a magas színvonalú szociális párbeszéd jelentős szerepet játszott a recesszió hatásainak enyhítésében. A szociális partnerekkel együtt meg kell találnunk olyan kérdések összehangolásának a módját, mint a bérek vagy a nyugdíjak kérdése egy megerősített monetáris unión belül”.

A találkozón az európai szociális partnerek (az ESZSZ, a BUSINESSEUROPE, a CEEP és az UEAPME) egyetértettek abban, hogy szorosabb gazdasági együttműködésre és munkaerő-piaci reformokra van szükség. Jelezték, hogy a szociális partnerek számára megfelelő részvételi lehetőséget kell biztosítani a nemzeti reformtervek meghatározásában, valamint az Európa 2020 stratégia egészének végrehajtásában.

Előzmények

A háromoldalú szociális csúcsot évente kétszer rendezik meg, az Európai Tanács tavaszi és őszi ülése előtt. A csúcstalálkozó fontos lehetőséget kínál a szociális partnerek, a Bizottság, valamint a Tanács elnökségét aktuálisan ellátó ország és az elnökséget átvenni készülő két tagállam kormányfői és munkaügyi miniszterei közötti eszmecserére.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp