2024. 10. 28. hétfő

Simon, Szimonetta
1 EUR 405 HUF
1 GBP 486 HUF
Kezdőlap » Közélet » Köztünk szólva » Ötvenegyezer pályázó volt az Uniós állásokar

Ötvenegyezer pályázó volt az Uniós állásokar

Munkaerő-toborzás: kihirdették az első új típusú EPSO-versenyvizsga eredményeit A mai napon első alkalommal tették közzé az oklevéllel rendelkező „közigazgatási tisztviselők” felvételére irányuló, tavaly meghirdetett új nyílt versenyvizsga eredményeit, mely részét képezi az uniós intézmények felvételi eljárására vonatkozó modernizációs programnak. Az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal (EPSO) e programmal bevezette a versenyvizsgák éves ciklusát – aminek köszönhetően a pályázók minden évben tudhatják, hogy mikor kell leadni a jelentkezést –, valamint a gördülékenyebb kétszakaszos eljárással 2 évről 10 hónapra csökkentette a nagyobb felvételi eljárások időtartamát, a kisebb, szakirányú felvételi eljárások időtartama pedig a korábbi átlagos 16 hónapról mindössze 6 hónapra csökkent. Annak ellenére, hogy az uniós karrier több mint 51 000 jelentkezőt vonzott, az EPSO már mintegy kilenc hónappal a tavaly áprilisi jelentkezési határidőt követően be tudta mutatni az eredményt.

Maroš Šefčovič, az intézményközi kapcsolatokért és igazgatásért felelős európai bizottsági alelnök e szavakkal üdvözölte az eredményeket:

„Nagyszerű látni az első új felvételi eljárás eredményeit. Az EPSO ezzel konkrét eredményt mutatott fel a folyamat egyszerűsítésére tett ígéretével kapcsolatban, munkatársai kiváló munkáját pedig ezúton kívánom megköszönni. Meggyőződésem, hogy a modernizált felvételi eljárásnak köszönhetően versenyképesek maradunk a munkaerőpiacon. Örömmel tölt el, hogy a sikeres pályázók már a következő hónapokban betölthetik új álláshelyeiket. Aggasztónak tartom ugyanakkor, hogy egyes országokból nagyon kevesen jelentkeztek, ennélfogva támogatok minden olyan erőfeszítést, mely vonzóbbá teszi az uniós karriert e tagállamok potenciális tehetséges pályázói előtt.”

„A modernizált felvételi eljárás létrejötte kitűnő példája az intézményközi partnerségnek. Hatalmas elismeréssel tartozunk érte az EPSO-nak és igazgatótanácsának.”

Yves Quitin, az EPSO igazgatótanácsának elnöke és az Európai Parlament személyzeti igazgatója üdvözölte az eredmények kihirdetését és Šefčovič bizottsági alelnök szavait:

„A munkaerő-felvétel valamennyi intézmény számára stratégiai jelentőségű feladat. Az EPSO sikeresen megfelelt annak a kihívásnak, hogy felkeltse a megfelelő tehetségek érdeklődését és az európai közszolgálatot vonzó karrierlehetőségként tűntesse fel.”

Az EPSO elismeri ugyanakkor, hogy az 500 millió uniós polgárért dolgozó személyzet kiválasztásánál az eljárás gyorsasága mellett a kiválasztott személyek kiválóságára is ügyelni kell. A modernizált felvételi eljárás másik fontos jellemzője, hogy a tudás értékelése helyett a készségek értékelésére összpontosít, így a felkészült EPSO-vizsgabizottságok kiválaszthatják azon pályázókat, akik rendelkeznek az uniós karrier adta hatalmas lehetőségek kamatoztatásához szükséges készségekkel.

David Bearfield, az EPSO igazgatója a következőképpen nyilatkozott a felvételi eljárás modernizációja révén elért sikerekről:

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az uniós intézményekben dolgozó partnereinkkel együttműködésben ilyen rövid időn belül képesek voltunk felállítani e kiváló képességű pályázók listáját. A pályázóknak a korábbi rendszerben gyakran több mint másfél évet kellett várniuk az eredményre, így előfordulhatott, hogy – mivel nem tudtak ennyi ideig várni – hagytuk elmenni Európa legkiválóbb tehetségeit.”

„Reméljük, hogy az új felvételi eljárás híre eljut az európai hallgatókhoz és diplomásokhoz, akiknek üzenjük: ha érdekes és kihívásokkal teli karriert szeretnének, ahol valós eredményeket érhetnek el, mostantól sokkal kevesebbet kell várniuk. A módosított felvételi eljárás keretében a munkaerő-piaci versenytársainkhoz hasonlóan most már mi is képesek vagyunk tehetségük gyors és hatékony értékelésére.

Az uniós karrierlehetőségek marketingjének és az ahhoz kapcsolódó kommunikációnak ezzel párhuzamosan zajló modernizációja eredményeképpen minden érdeklődő további aktualizált információt találhat az uniós karrierlehetőségekről a Facebook és a Twitter „EU Careers” oldalain.

Tényszerű adatok:

*

2010-ben 51 639 pályázó jelentkezett az oklevéllel rendelkező „közigazgatási tisztviselők” felvételére irányuló eljárásra.
*

Az Európa és a világ különböző pontjain megszervezett számítógépes előválogató teszteken 37 329 pályázó vett részt.
*

A második szakaszban 992 pályázót hívtak be a brüsszeli értékelőközpontba, ahol a szakértőkből álló vizsgabizottság számos készség felmérésére különböző feladatok – pl. csoportos feladatok és strukturált interjú – keretében értékelhette a pályázók képességeit.
*

Az 5 szakterületen (európai közigazgatás, jog, gazdaság, ellenőrzés, illetve információs és kommunikációs technológiák) 308 személy neve szerepel a sikeres pályázók listáján.
*

A „közigazgatási tisztviselők” felvételének 2011-es eljárása március 16-án kezdődik. Az idei évtől a (hároméves) felsőoktatási tanulmányaik utolsó évét végzők is részt vehetnek.
*

Az EPSO többnyelvűség iránti elkötelezettségnek megfelelően 2011-től az előválogató tesztek az EU mind a 23 hivatalos nyelvén elvégezhetők.
*

Annak érdekében, hogy a legtehetségesebb európaiak – bárhol is legyenek a világban – részt vehessenek a felvételi eljárásban, az előválogató teszteket illetően folyamatosan növeljük az Európán kívül is rendelkezésre álló tesztközpontok számát. A pályázók 5 kontinensen 37 tesztközpont közül választhatnak majd világszerte.
*

Az uniós karrierrel és a pályázással kapcsolatban további információ található az alábbi honlapon: www.eu-careers.eu.
*

Az érdeklődők friss információkat találnak a Facebook és a Twitter „EU Careers” oldalain.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

A Rotary Ifjú Zseni idei nyertesei
Augusztusban fölszállt a fehér füst…, a sok-sok pályázó közül megtaláltuk azt a három tehetséges fiatalt, akik ebben az évben megnyerték pályázatunkat…

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp