A tízezer éves banán a történelem során egyszer már hiányzott asztalunkról és ma is ez a veszély fenyegeti. A múlt század elején a legközkedveltebb a ma már ismeretlen grózmishhel fajtát egy súlyos gombás betegséd irtotta ki. A termesztőknek hosszú évekre volt szükségük egy új fajta nemesítéséhez.
A cavendish 15-20 éven belül a világon a legelterjedtebb lett ma is ezt esszük. A sárga gyümölcs Afrikában és Ázsiában félmilliárd ember számára nélkülözhetetlen alap élelmiszer. Olyan nekik, mint nálunk a krumpli vagy az alma. A banán ugyanis fehérjében kétszer olyan gazdag, mint más rokonai. Szénhidrát tartalma háromszor-négyszer is meghaladja az átlag gyümölcsökét. Zsírtartalma pedig szinte minimális 0.1 százalék. Magyarországon a banán inkább csak desszertnek számít, de nem csak az édes íze az egyedüli jó tulajdonsága.