Babonás tanácsok
Szilveszterkor a Karácsonyhoz hasonlóan finomabbnál finomabb ételek kerülnek az asztalra. A babona szerint azonban nem mindegy hogy mi. Főleg a vagyon gyarapodásához kapcsolódó hiedelmek határozzák meg az ünnepi menüt. A szilveszteri hagyomány azt mondja, hogy új esztendő első napján étkezéskor lencsét kell enni, hogy ne legyenek anyagi gondjaink. Ugyanis a szemes termésekből és magvakból készült ételek a pénz bőségét jelentik. Sertéshúst kell ennünk, mert a disznó előrekaparja a szerencsénket, viszont nem szabad szárnyas húsból ételt készíteni, mert az viszont hátrafelé kapar.
Lencseleves receptje:
Hozzávalók: 25 dkg lencse, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 hagyma, 1 evőkanál mustár, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 1 dl tejföl, 2-3 virsli, 1 csapott kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, fél csokor petrezselyem
Elkészítés: A lencsét átválogatjuk, megmossuk, 2-3 órára hideg vízbe áztatjuk. Ezután leszűrjük, lábasba töltjük és bő 1 liter vízzel felöntjük. Megsózzuk, a babérlevelet meg a megtisztított, finomra vágott hagymát beledobjuk. Fölforraljuk, majd lefedve, kis lángon kb. 35 perc alatt puhára főzzük. Mustárral ízesítjük, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük. A lisztet a tejföllel simára keverjük, a levest ezzel sűrítjük. Karikára vágott virslivel és felaprított petrezselyemmel még 2-3 percig forraljuk.
Elkészítési idő: 1 óra + a lencse áztatása
Mit ehetünk?
-lencseleves: a magvakból, szemes termésekből készült ételek pénzbőséget hoznak
-malacsültet, hiszen a malac befelé túr, így a szerencsét is betúrja a házba
-rétest, mert akárcsak a rétestésztát, a gazdagságunkat is hosszúra nyújthatjuk vele
-régi szokás az egész kenyér megszegése is, hogy mindig legyen a családnak kenyere.
-minden szempontból megfontolandó jó tanács: ne együnk meg mindent szilveszterkor, így az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni
-halat csak folyó-menti vidékeken fogyasszunk, mert a többi helyen elúszik a háziak szerencséjével a halacska
Tilos enni:
-akik nem folyó mentén laknak, ne egyenek halat, mert elúszik szerencséjükkel
-baromfihúst enni nem szabad, mert a kétlábúak kikaparják a szerencsét
Mindezek után, mindenkinek jó étvágyat kívánunk a 2011-es esztendő első napjára!