Karácsonykor nem hiányozhat az asztalról, a magvakat és aszalványokat tartalmazó csemegés tál, amely mindig a gyerekek kedvence. Emlékszem gyermekkoromban is rájártunk szinte egész este, -ez az-az étek amit nem lehet abbahagyni – igaz akkor az aszalt gyümölcsöket házilag készítettük. Ebben az évben az erdélyi kirándulásunkon vásárolt, kézzel faragott, nagy, öblös tálamba öntöttem a magvakat: diót, mogyorót, kesu-diót, mogyorót, para-diót, és az aszalványokat: fügét, datolyát, mazsolát és az aszalt: szilvát, vörös áfonyát, meggyet, cseresznyét, barackot. Került bele némi kandírozott gyümölcs is, és a tál szélét a karácsonyi mézes díszítette. A hagyományos csemege látványa sem utolsó, de az ízek harmóniája még kelendőbbé tette.
-obe-