2024. 10. 28. hétfő

Simon, Szimonetta
1 EUR 405 HUF
1 GBP 486 HUF
Kezdőlap » Hírek » Eu hírek » A Bizottság európai önkéntes humanitárius segítségnyújtási hadtest felállítását javasolja

A Bizottság európai önkéntes humanitárius segítségnyújtási hadtest felállítását javasolja

A mai napon a Bizottság közleményt fogadott el az európai önkéntes humanitárius segítségnyújtási hadtest felállításáról a Lisszaboni Szerződésnek megfelelően. E szakpolitikai dokumentum megvizsgálja az önkéntesség helyzetét Európában, áttekinti, mi szükséges egy ilyen önkéntes hadtest működtetéséhez és ismerteti mindazon feltételeket, amelyek teljesülésével a hadtest pozitívan járulhat hozzá az európai humanitárius műveletekhez.

„A hadtest lehetőséget biztosít majd az európaiaknak, hogy kifejezésre juttassák szolidaritás iránti elkötelezettségüket, és uniós polgárokként dolgozzanak együtt egy közös cél érdekében. A katasztrófák áldozatainak megsegítésével egy összetartóbb európai társadalom megteremtéséhez járulhatunk hozzá” – nyilatkozta Krisztalina Georgieva, a nemzetközi együttműködésért, a humanitárius segítségnyújtásért és a válságkezelésért felelős uniós biztos.

Az önkéntesek kiválasztása, képzése és mozgósítása révén az európai önkéntes hadtest növeli a már létező önkéntes programok értékét.

A hadtest a jelenlegi önkéntes szervezeteket és struktúrákat kiegészítve és erősítve működik majd. A párhuzamos munkavégzés és a felesleges költekezés kiküszöbölése érdekében a hadtest tevékenysége keresletorientált és szükségletalapú lesz, és a helyi kapacitások támogatására irányul.

A Bizottság már megkezdte a konzultációkat az érdekelt felekkel. Nyilvános konzultációra is sor kerül, amely hivatalosan ez év végére veszi kezdetét.

A Bizottság továbbra is tanulmányozza az érintett szereplőkkel az együttműködésre kínálkozó lehetőségeket és megvalósításának lehetséges módjait. Ezenfelül elvégzi a költséghatékonyság és a társadalmi hatás hatásvizsgálatát a hadtest tevékenysége által érintett területeken.

2011-ben – az önkéntesség európai évében – több eddig felmerült elképzelés gyakorlati kipróbálására kerül sor kísérleti fellépések formájában. Az ezt követő évben a Bizottság jogalkotási javaslat benyújtását tervezi.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp