Gyorsan elkészíthető, könnyű, nyári ételek. Rendhagyó ízvilág jellemzi gasztrokreátorunk menüsorát.
Farkas Elemér, menükreátor:
„Legyenek vendégeim az ízek világában.”
1. rész- I. Előétel
„Kedves nézők! A mai menüm az igazi nyári, friss ízek, az erdő és a finom, frissen termett zöldségek menüsora lesz. Főzzenek velem!”
A különleges előételhez a friss vargánya gombát 80 fokos vízben megfőzzük. Közben Premier Crue 88 százalékos csokoládét olvasztunk.
Amíg ezekre várunk készítsük el a zöldség saslikot!
Hurkapálcára piros és sárga koktélparadicsomot, retket, cukkinit, újhagymát, kaliforniai paprikát, és madársalátát váltakozva felszúrunk.
Egy hosszú pohárban vizet, ecetet, extraszűz olívaolajat, himalájai őssót, és sárgabarackos vagy szilvás balzsamecet összekeverünk.
Az elkészített nyársakat ebbe a salátalébe mártjuk és koktélos pohárban szervírozzuk.
Aszalt sárgabarackot és szilvát apróra vágunk.
A megfőtt vargányákat lecsepegtetjük és hurkapálcára szúrjuk….
Szinkron Farkas Elemér, menükreátor
„… és bemártjuk a csokoládéba. …És meghintjük sárgabarack darabokkal. Ezt el lehet előre is készíteni. … És a kalaposabbakra pedig aszalt szilvát helyezünk.”
Végül a csokoládés gombákat a zöldség saslik mellé helyezzük.
A nyársakhoz Farkas Elemér kétféle, Mr és Mrs, pálinkát kínál:
„A darázsderekú pálinkát kitöltjük a kedves nézőknek, nem sajnáljuk, jól teletöltjük, nagyon finom!
És a 42 fokos Imperial Rákóczi szilvapálinkát kínáljuk az aszalt szilvás vargányánkhoz. Jó étvágyat kívánok!”
Hozzávalók: vargányagomba, 88%-os sárgabarackos Premier Crue csokoládé, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, Mr. És Mrs. pálinka, víz, 10%-os ecet, extraszűz olívaolaj, himalájai őssó, sárgabarackos vagy szilvás balzsamecet, piros és sárga koktélparadicsom, retek, cukkini, újhagyma, kaliforniai paprika, saláta, madársaláta, hurkapálcika
2. rész- II. előétel
A galambgombákat sózzuk, borsozzuk. Ezután bepanírozzuk és extra szűz olívaolajban megsütjük.
„Mivel egy kicsit hullámos a gomba kicsit megbillentjük az edényünket. Látják, már gyönyörűen kezd pirosodni. Nem sütjük túl, mert ez a gomba olyan finom, hogy nyersen is fogyasztható.”
A pirosra sült gombákat félretesszük, és elkészítjük a szarvasgombás fagylaltot.
A turmixgépbe kanalazzunk citrom sorbet-et, és keverjük össze reszelt fehér és fekete szarvasgombával. Csurgassunk bele olvasztott csokoládét és hűtsük be!
Következhet a tálalás!
A rántott gombát a tányér közepére helyezzük, és egy gombóc fagylaltot ültetünk rá.
„Majd ezt az egyik oldalát fekete szarvasgombával megreszeljük, a másik oldalát fehér szarvasgombával…a tetejére egy kis petrezselyemzöldet teszünk…”
és egy érlelt, vörös marhasonka rózsával dekoráljuk.
Hozzávalók: galambgomba, só, fehérbors, liszt, tojás, zsemlemorzsa, extraszűz olívaolaj, citrom sorbet, szarvasgomba, csokoládé, marhasonka, petrezselyem
3. rész- Leves
A trió tagjai: szegfű gomba, vad rókagomba és erdei vargányagomba.
A gombákat, és minél többféle hagymát felszeletelünk.
„Extraszűz olívaolajat öntünk az edénybe. Majd a hagymát üvegesre pirítjuk. …Az üvegesre pirított hagymához hozzáadjuk a vad rókagombát. … A szegfűgombát, és az apróra szeletelt, friss, erdei vargányát. … Szépen összeforraljuk. … Az én kedvencem ez a himalájai őssó, egy kis fokhagyma ízesítése van…kb. 2 kanállal adunk hozzá…és egy chilis, borsos, gyömbéres fűszerkeverékkel fűszerezem.”
Friss petrezselymet vágjunk apróra.
Amikor a gomba és a hagyma már jól megpirult, felöntjük vízzel és összeforraljuk.
„ Ne főzzük túl, mert ezek a gombák frissen, nyersen is fogyaszthatóak, salátának. Így még tavasziasabb, még nyáriasabb ízhatást érünk el … Szórjuk bele a friss, zöld petrezselymet, keverjük össze.”
Folyamatos keverés mellett öntsünk tejszínt és tejfölt a levesbe.
A levest petrezselyemmel és pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Hozzávalók: vad rókagomba, szegfűgomba, erdei vargánya, himalájai őssó, chilis, borsos, gyömbéres fűszerkeverék, petrezselyem, pirított kenyérkocka
4. rész- Főétel
Extraszűz olívaolajon üvegesre pirítunk hagymát.
Közben előkészítjük a többi hozzávalót. Felszeletelünk erős paprikát …
„Fehér, húsos édes paprikát is teszünk bele …Minél több fajta paprikából készítjük, annál színesebb lesz az ételünk és annál finomabb és ízletesebb. A nyár ízei igazából a paprika és a paradicsom. Teszünk bele ilyen gyönyörű piros, zöld, sárga kaliforniai paprikát. Ettől kap egy kis édeskés ízt. Nem túl apróra vágjuk…”
A erdei vargányát szintén felaprítjuk, majd a szegfűgombával együtt a lábasba szórjuk.
Következhet a szalonna!
„Így nyáron nem szeretem előre belesütni,mert akkor nagyon zsíros lesz az ételünk. … Szép, hosszúkás csíkokra vágom. Sokkal light-abb lesz így az ételünk.”
Ne feledkezzünk meg a fűszerezésről sem!
Farkas Elemér himalájai őssóval, valamint chilis és gyömbéres fűszerkeverékkel teszi ízletesebbé a lecsót.
„És most a finom, magyar, édes, vörös paprikával fogjuk megízesíteni a lecsónkat. … 4-5 kanállal javaslok ehhez a mennyiséghez. … Szépen összeforgatjuk. Előre nem tesszük bele, nehogy megégjen. … És most a frissen mosott paradicsomainkat felszeleteljük és ezt adjuk a lecsónkhoz.”
És, hogy miért lecsó duett?!
Amikor a lecsó megfőtt, osszuk el kétfelé és az egyikbe keverjünk friss tejfölt!
Tálaláskor lecsónk „klasszikus” felét sült szalonnával díszítjük.
A duetthez főtt, petrezselymes kiflikrumplit és pirítóst kínálunk.
Hozzávalók: paradicsom, zöldpaprika, erős paprika, kaliforniai paprika, többféle újhagyma, erdei vargánya, szegfűgomba, császárszalonna, kolozsvári szalonna, kiflikrumpli, petrezselyem, pirítós
5. rész- Desszert
Vajat, lisztet, sovány kakaót, cukrot, tojást, diót, sütőport és langyos tejben felfuttatott élesztőt egy tálban összekeverünk.
Közben csokoládét és kakóvajat olvasztunk.
„És mitől lesz ez szerecsen?! Hát még egy, 85%-os fekete Rausch csokoládét fogunk belereszelni. …
Sok- sok fekete csokit reszelünk bele.”
„Az elkészült masszánkat tűzálló edénybe, melyet előtte jól kivajazunk, betöltjük. … Sütőlapra helyezve, 180 fokon, kb. 20-25 percig sütjük.”
A desszertünkhöz friss gyümölcsökből öntetet készítünk.
Szedret, ribizlit, málnát, epret és áfonyát összekeverünk cukorral. Öt percig összefőzzük, majd dunsztos üvegbe töltjük. Hűtőben pár hétig tartósító szer nélkül is eláll.
Tálaláskor a kis szerecseneket mély tányérok közepére ültetjük. A gyümölcsszósszal és az olvasztott csokoládéval megöntözzük. Friss erdei gyümölcsökkel és kakaóporral gazdagon megszórjuk.
„És ha önöknek ez tetszett … Jó étvágyat! … Bárkinek a nevével megörvendeztethetik szeretteiket.
Szeressék egymást, legyenek boldogok, főzzenek velem, a viszont látásra.”
Hozzávalók: vaj, liszt, kakaópor, cukor, tojás, dió, sütőpor, tej, élesztő, kakaóvaj, étcsokoládé, szeder, ribizli, málna, eper, áfonya.
freepress